Proširen spisak privrednih oblasti iz kojih predzeća u Grčkoj mogu očekivati kompenzaciju zbog COVID-19

Proširen spisak privrednih oblasti iz kojih predzeća u Grčkoj mogu očekivati kompenzaciju zbog COVID-19

Očekuje se da će grčka Vlada pojačati napore za podršku ekonomiji u borbi protiv negativnih efekata pandemije koronavirusa (COVID-19).

Državno ministarstvo finansija trebalo bi da usvoji novi set mera pomoći i podrške preduzećima i domaćinstvima, pošto ministri podnose predloge za svaki sektor pojedinačno.

Premijer Kyriacos Mitsotakis predsedavao je  sastankom Kabineta koji je održan putem telekonferencije. Premijer je ministrima rekao da ograničenja koja su uvedena kako bi se zaustavilo širenje COVID-19 „jesu teška“ i „sigurno će imati uticaja na ekonomsku aktivnost“.

Ministarstvo finansija revidiralo je spisak preduzeća i sektora koji će ispunjavati uslove za dobijanje naknada za podršku i nadoknade zbog zabrana na državnom nivou i zatvaranja prodavnica u zemlji.

Na spisak je uključeno ukupno 600.000 privatnih preduzeća, sa mesečnim prometom od 8,3 milijarde evra i 1,2 miliona zaposlenih, zajedno sa 555 000 profesionalaca, samozaposlenih i vlasnika malih preduzeća. Oni će dobiti podršku za mart.

Nedavno naložene hitne mere zabrane kretanja će, kako se očekuje, trajati najmanje do kraja aprila. Državni ministar Giorgos Gerapetritis izjavio je ove nedelje da je to „presudno za naredni period da mere u svakom slučaju ostanu na snazi do kraja aprila, zbog kontrole širenja koronavirusa“.

Vladine hitne ekonomske mere koje imaju za cilj da podrže zadržavanje radnih mesta i rada preduzeća trajaće najmanje do 30. aprila.

Vlasti su, kako se izveštava, zabrinute da bi svako ublažavanje ograničenja s obzirom na Uskršnje praznike moglo dovesti do porasta broja slučajeva koronavirusa. Moguće je da će se eventualno smanjenje zabrane ograničenja kretanja i druge mere predostrožnosti dešavati postepeno, tokom određenog vremenskog perioda.

U utorak je Ministarstvo zdravlja objavilo da je utvrđeno 48 novih slučajeva koronavirusa u Grčkoj, čime je ukupan broj osoba zaraženih virusom iznosio 743. Ukupan broj ljudi preminulih je sada 20, sa prosečnom starošću od 75 godina ./ibna