Proslava 9. januara u RS-u ponovo izaziva oštre reakcije

Proslava 9. januara u RS-u ponovo izaziva oštre reakcije

Verovatno najsporniji javni praznik u Bosni i Hercegovini, Dan Republike Srpske, 9. januara, obeležen je u RS uprkos kritikama bošnjačkih političara i dela međunarodne zajednice.

U poslednje četiri godine vlasti RS na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) organizuju paradu ulicama Banja Luke, glavnog grada RS. Treba reći da je 9. januar bio zaboravljen praznik i postao je važan dan pre samo nekoliko godina. Obeležava se u znak sećanja na dan kada su srpski poslanici u Parlamentu BiH, 1992. godine, odlučili da osnuju parlament Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Bošnjaci, prema izjavama najviših političara, taj datum smatraju „datumom kada je sve zlo započelo“ u BiH.

Obraćajući se građanima okupljenim na paradi, lider SNSD-a i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je „Republika Srpska stabilna, mirna, posvećena razvoju i slobodi svih naroda koji u njoj žive“.

„Ne postoji sloboda za srpski narod ako nema svoju državu. Zato Srbi danas imaju dve države – Republiku Srpsku i Srbiju … Srbi se nikada nisu borili samo za svoju slobodu, već su je uvek davali drugima … I danas je RS slobodna za druge narode koji u njoj žive. Bošnjaci i Hrvati slobodno izražavaju svoj identitet, religiju i uživaju sva svoja prava, zajedno sa nama učestvuju u političkom životu, oni su deo naših institucija, Vlade i Narodne skupštine … “, rekao je Dodik.

Ali činjenica je da je 9. januar kao Dan RS-a zabranjen odlukama Ustavnog suda BiH jer se sa njim identifikuju samo Srbi. Za Hrvate i Bošnjake, koji su takođe konstitutivni narodi na celom teritoriju BiH, to znači samo dan kada su Srbi odlučili da se odvoje od države. Ta odluka je za njih bila pokretač krvavih događaja tokom rata 1992-1995.

Zanemarivanje odluka Suda i tvrdoglavo proslavljanje ovog praznika u RS-u osudila je Kancelarija Viskog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), koja je ponovila da je taj datum neustavan.

„Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je o usaglašenosti 9. januara 1992. godine s danom uspostavljanja Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini s Ustavom Bosne i Hercegovine i utvrdio da je obeležavanje ovog dana neustavno. Želeli bismo naglasiti naše ranije stajalište da OHR nije protiv da RS obeleži svoj dan, ali to mora biti uređeno u skladu s ustavnim okvirom Bosne i Hercegovine”, rekao je OHR.

Kao zaključak valja napomenuti da organizacija proslave 9. januara, uključujući i paradu, košta poreske obveznike više od 450 000 KM, prema podacima iz prošle godine. Taj bi novac mogao biti uložen u nešto drugo, što bi bilo korisno svim građanima, bez obzira na nacionalnost./ibna