Protest migranata na ostrvu Lesvos prerastao u nasilje

Protest migranata na ostrvu Lesvos prerastao u nasilje

Protest migranata i izbeglica smeštenih na grčkom ostrvu Lesvos (Lezbos) zbog uslova u kojima borave, pretvorio se u ponedeljak u sukobe sa policijom.

Oko 2.000 tražilaca azila žalilo se na uslove u kojima su smešteni tokom dva meseca u kampovima u Moriji i Kara Tepeu. Tokom demonstracija su zapalili vatre i blokirali puteve, dok su policijske snage pokušale da demonstrante rasteraju suzavcem.

Protest je izazvao reakciju lokalnog stanovništva a građani su izašli na ulice kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo, dok su kasnije u ponedeljak ljuti posetili gradsku većnicu Moria da bi pokazali svoje nezadovoljstvo ovakvim događajima.

Prema lokalnim izveštajima, regionalni guverner Severnog Egeja, Kostas Moutzouris i gradonačelnik Mitilene Stratis Kitelis organizovali su ad hoc sastanak gradske skupštine na kome je odlučeno da mobilizacijom službi privuku pažnju vlade.

Stanovnici traže da policijske snage povećaju nadzor i patrole u ​​mestu Moria, kako bi kontrolisale broj migranata koji ulaze. Pored toga, zahtevaju da se preduzmu akcije za smanjenje broja migranata i izbeglica u kampu Moria, pre nego što se postepeno  zatvori.

Ministar za imigracionu politiku Notis Mitarakis rekao je da se vodi istraga kojom će se utvrditi da li su sukobi koji su izbili u ponedeljak na bilo koji način potaknuti od treće strane. Dodao je da incidenti potvrđuju hitnu potrebu za ubrzavanjem procedura za dobijanje azila i povratak onih koji nemajuto  pravo, kao i potrebu za radom zatvorenih i kontrolisanih prihvatnih centara.

Sa svoje strane, glavna opoziciona stranka SIRIZA rekla je da Vlada mora popraviti uslove života u izbegličkim centrima i preduzeti korake ka smanjenju pritiska na ostrva u Istočnom Egeju, koja su primila nesrazmeran broj migranata i izbeglica u poređenju sa kontinentalnim delom Grčke./ibna