Protesti u Srbiji se zaoštravaju, EU protiv nasilja

Protesti u Srbiji se zaoštravaju, EU protiv nasilja

Nekoliko osoba je uhapšeno, među njima jedan gimnazijalac, posle antivladinih demonstracija održanih u Beogradu tokom vikenda. Opozicija predvođena Savezom za Srbiju zahteva od vlasti da svi budu pušteni na slobodu do danas u 15 časova.

U subotu uveče demonstranti predvođeni vođama opozicije upali su u zgradu Radio-televizije Srbije na čije se izveštavanje žale. Predsednika Aleksandra Vučića u nedelju je pred zgradom predsedništva dočekalo nekoliko hiljada demonstranata koji s uuzvikivali “lažove” i “ostavka”.

“Gospodo na vlasti, imate rok do sutra do 15 časova da pustite na slobodu sve uhapšene koji su bili u zgradi RTS. Ako je neko odgovoran, odgovorni smo ja, Đilas, Lutovac, Stefanović i svi drugi lideri opozicije – uhapsite nas, a ne mlade ljude. Vi ste bruka i sramota. Vi ste kukavice. Vi ste bednici. Ukoliko se to ne desi, organizatori protesta 1 od 5 miliona saopštiće kada ćemo se ponovo okupiti, i tada kada se ponovo okupimo iz celog Beograda, iz cele Srbije – idemo do kraja. Njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost”, rekao je lider Dveri Boško Obradović na protestu u nedelju.

Vučić je Obradovića nazvao fašistom, a druge istaknute lidere Saveza za Srbiju tajkunima i lopovima.

Predsednica vlade Ana Brnabić je danas upitala ko su predstavnici opozicije da daju bilo kakve rokove državi (da pusti uhapšene).

“Ne postoje neki rokovi koje može da da neki fašista. Ko si ti da daješ rokove? Da bi ti davao rokove, moraš da imaš podršku naroda”, rekla je ona, aludirajući na Obradovića.

Protesti su vrednost i karakteristika demokratije, ali treba da ostanu mirni, rekli su u Evropskoj komisiji povodom dešavanja za vikend u Beogradu.

“Iako pravo građana da učestvuju u mirnim demonstracijama ostaje suštinska karakteristika i osnovna vrednost demokratije i treba je poštovati, protesti treba da ostanu mirni i u skladu sa zakonom, kao što je to bio slučaj pre ovog vikenda”, rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič za EURACTIV.com i EURACTIV.rs.

 

Ona je ponovila da je “parlament mesto koje treba da obezbedi prostor za debatu i diskusiju”. Opozicija u Srbiji, međutim, bojkotuje rad legislativnih organa na svim nivoima tvrdeći da ih je vladajuća SNS uzurpirala.