Prva bitka novog parlamenta kulminira večeras

Prva bitka novog parlamenta kulminira večeras

Debata o programskim ciljevima nove vlade u grčkom parlamentu biće završena večeras, uz glasanje parlamentarne većine o poverenju vladi. “Bitka” će kulminirati diskusijom Kyriakosa Mitsotakisa i Alexisa Tsiprasa.

Debata koja je trajala subotu i nedelju, a posebno obraćanja premijera i političkih lidera, dala je dobar pokazatelj parlamentarne atmosfere u novoj političkoj situaciji u Grčkoj, nakon jasne izborne pobede Nove demokratije, ali i jakih rezultata SIRIZE.

Istovremeno, to je prvi parlament od 2010. godine koji će funkcionisati bez zagušujućeg okvira memoranduma i sa ekonomijom koja ima pozitivne izglede, a ne u vanrednom stanju. Takođe, treba napomenuti da prvi put od 2012. godine članovi neonacističke partije Zlatna zora nisu u parlamentu.

Prvi zaključak koji je bez napora vidljiv, je da se ekstremna polarizovana i toksična atmosfera sukoba ND-SIRIZA prethodnog perioda povukla, dajući mesto znatno blažim tonovima. Naravno, ne može se uzeti zdravo za gotovo da će se takva situacija održati, jer će to direktno zavisiti od akcija nove vlade.

Mitsotakis i većina njegovih ministara i poslanika odlučili su da koriste argumente vladinog planiranja, objavljivanja prvih mera i programa, protiv kritika i napada SIRIZE. Premijer je izabrao da istakne pitanja koja se tiču ekonomije, a posebno poreskih olakšica za građane i preduzeća koja će se primenjivati od 2019. godine, sve dok se ne ugrožavaju budžetski ciljevi. Snažno oružje nove vlade je smanjenje ENFIA-e od avgusta, u proseku na 22,5%, 30% za nekretnine niske vrednosti i 10% za one veće.

Glavna opoziciona stranka SIRIZA

Sa svoje strane, Alexis Tsipras, iz klupe glavne opozicije, izgledao je zadovoljan  pozitivnim merama, kao i sa ponovnim pregovorima o viškovima ciljeva: “Podržaćemo svaki ozbiljan napor da se smanje viškovi”, naglasio je on naglašavajući da je, međutim, premijer već bacio “beli peškir” čak i bez pregovaranja. Primećeno je da je smanjenje cilja na 3,5% primarnog suficita bio ključni predizborni argument ND.

Međutim, jasno je da će SIRIZA kritikovati negativne akcije. Tipičan primer je upozorenje vladi da ne prodaje javnu energetsku korporaciju (PPC). Oštre kritike članova glavne opozicije, ali i Al. Tsiprasa, izrečene su i za sve tačke koje premijer nije spomenuo. Šta će se desiti sa poklonima, 13. penzijom, osiguranjem i privatizacijom pomoćnih fondova socijalnog osiguranja, dok ministri koji su na dužnosti, prema SIRIZI, imaju samo poslovne interese, i takođe su se našli na udaru. Naravno, njihova kritika je usredsređena na promenu stava Nove demokratije u vezi sa Prespanskim sporazumom.

Odbrana rada prethodne vlade u protekle četiri godine, programska opozicija i podrška pozitivnim inicijativama, kao i militantna konfrontacija, je trostruka opoziciona strategija SIRIZE, koja je postala očita tokom prve parlamentarne bitke u novom periodu./ibna