Prva primena novog strožeg sportskog zakona u Grčkoj nakon novih nasilnih epizoda

Prva primena novog strožeg sportskog zakona u Grčkoj nakon novih nasilnih epizoda

Novi zakon o sportu u Grčkoj prvi put je primenjen nakon jučerašnjih epizoda koje su dovele do prekida nogometnog derbija između Panathinaikosa i Olimpiakosa. Osam uhapšenih lica koja su primljena u tužilaštvo optužena su za prekršaje i izdata im je zabrana ulaska na stadione.

Ovo je prvi put da je u Grčkoj primenjen ovaj zakon koji je usvojen prošle sedmice, a koji predviđa strože postupanje prema uhapšenima zbog nasilja viđenog na stadionima. U isto vreme, formira se dosije da se istraže zlonamerni postupci protiv do sada nepoznatih prestupnika, uglavnom putem snimaka bezbednosnih kamera.

Primena novog zakona rešava osnovni problem: kada bi neko bio doveden u tužilaštvo zbog učešća u ovakvim događajima na stadionu, nije mu mogao biti zabranjen ulazak na stadion do suđenja, koje bi se moglo dogoditi za više godina. Danas, na osnovu novog zakonskog okvira, svako kršenje naloga javnog tužioca dovodi do zatvaranja, dok zakon istovremeno dozvoljava mogućnost dodatnih kazni, kao što je obavezno javljanje optuženih u policijske stanice.

Porast nasilja među navijačima

Ovakav razvoj događaja dolazi u trenutku kada su slučajevi nasilja među navijačima u Grčkoj sve češći a dogodili su se i ozbiljni sukobi koji su rezultirali povredama unutar i izvan stadiona. Čini se da je jučerašnji događaj bio „poslednja kap“ i predstavlja prvi značajan test za primenu novog zakona. “Napokon, počinioci moraju biti kažnjeni da bi se poslale poruke svim pravcima”, rekao je ministar.

Ozbiljne epizode ​​nasilja desile su se prošle godine u Solunu, uključujući invaziju na stadion predsednika PAOK-a, što je dovelo do oduzimanja bodova i gubitka prvenstva.

Takođe treba napomenuti da je administracija premijera Aleksisa Ciprasa u otvorenom sukobu sa vlasnikom fudbalskog tima Olimpijakos, Vangelisom Marinakisok, koji kontroliše opštinu Pirej. SIRIZA ga optužuje za bliske veze sa opozicionarom Kiriakosom Mitsotakisom i pružanje podrške Novoj demokratiji. Sa svoje strane, biznismen govori o “hunti” i potrebi za političkom promenom./ibna