Prvi godišnji sastanak Foruma za diplomatiju u Antaliji, Turska, ocenjen uspešnim

Prvi godišnji sastanak Foruma za diplomatiju u Antaliji, Turska, ocenjen uspešnim

Turska je ” uspešno organizovala” prvi godišnji sastanak foruma za diplomatiju u Antaliji (ADF) sa punim ličnim učešćem, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u nedelju.

Govoreći u završnom govoru trodnevnog događaja na visokom nivou, Čavišoglu je rekao da je to postao jedan od prvih i najvećih međunarodnih događaja tokom pandemije i da je održan u skladu sa svim zdravstvenim merama.

Svakog dana događaja sprovedeno je oko 8.000 PCR testova.

„Mislim da će to biti model za događaje ovog obima u budućnosti“, dodao je Čavušoglu.

Zahvalivši svim učesnicima „koji su ovaj forum obogatili različitim perspektivama“, rekao je: „Naš cilj tokom foruma nije bio ponavljanje već izgovorenih reči, niti ponavljanje onoga što se zna. Želeli smo da odemo iznad onoga poznatog u smislu diplomatije“.

Forum za diplomatiju u Antaliji zabeležio je veliku posećenost lidera i ministara spoljnih poslova različitih zemalja, a Čavušoglu je održao više od 50 bilateralnih sastanaka. Prema rečima ministra, među učesnicima foruma je bilo ukupno 11 šefova država i vlada, 45 ministara spoljnih poslova i predstavnika na nivou ministarstava.

“To znači da je ovde bio svaki peti ministar spoljnih poslova”, rekao je on.

Pored toga, događaju je prisustvovalo oko 60 predstavnika međunarodnih organizacija i ličnosti visokog nivoa, mnogo turskih i stranih gostiju iz poslovnog i akademskog sveta i ukupno 256 mladih, uključujući studente dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija iz više od 50 univerzitetima.

Organizovane su dve sesije lidera, 15 panela, 25 pratećih događaja, uključujući ADF razgovore, i dva omladinska foruma.

Primećujući da se danas “većina problema koji zauzimaju globalnu agendu doživljava u Mediteranskom basenu”, gde se forum održao, Čavusoglu je rekao da ima mesta za sve glasove i sve ideje u regionu.

„Danas je u našim rukama pretvaranje Mediterana u more prijateljstva“, rekao je. „Za ovo su nam potrebne inovativna diplomatija i novi pristupi.“

„Nadamo se da će forum za diplomatiju u Antaliji biti mesto na kome mogu da učestvuju svi koji traže kreativna rešenja za međunarodne probleme. Nadamo se da će forum za diplomatiju u Antaliji postati dugoročna platforma“, zaključio je on.

Odgovarajući na pitanja novinara na međunarodnom aerodromu u Kabulu, Čavušoglu je rekao: „Rad i bezbednost ovog aerodroma su veoma važni za Avganistan, on je avganistanski ulaz u svet.“

„Važno je ne samo za Avganistan, već i za opstanak svih tamošnjih diplomatskih misija, uključujući Tursku“, nastavio je.

Naglašavajući da to nije obaveza koju će Turska preuzeti sama, ministar je rekao da je Turskoj potrebna podrška važnih zemalja, saveznika, ali pre svega samog Avganistana.

„Avganistanska administracija takođe želi da Turska ostane ovde“, rekao je on. „Oduvek smo govorili da ćemo stajati uz Avganistan i da ćemo biti u Avganistanu sve dok je Avganistanu to potrebno.“

Turska, čije su snage u Avganistanu uvek bile neborbene trupe, ponudila da čuva međunarodni aerodrom Hamid Karzai jer ostaju pitanja o tome kako će biti obezbeđena sigurnost duž glavnih transportnih ruta i na aerodromu, koji je glavni ulaz u glavni grad, Kabul.

Pozdravljajući nedavnu odluku Rusije da obnovi puni vazdušni saobraćaj sa Turskom, Čavušoglu je rekao da mere turskog zdravog turizma i postupak sertifikacije „predstavljaju primer svetu“.

Vazdušni saobraćaj započinje do utorka.

Prošle godine je oko 2 miliona ruskih turista posetilo Tursku uprkos pandemiji, a Turska ove godine očekuje veći broj, prema ministru.

Podsetio je da je broj slučajeva Turske naglo opao sa oko 60.000 na 5.000 najnovijim merama protiv koronavirusa i da su mnoge evropske zemlje počele da ukidaju ograničenja za putovanje u Tursku, dok druge takođe razmišljaju o takvom potezu.

Nakon trenutnih napetosti na Egejskom i Istočnom Mediteranu, Čavušoglu je rekao da je Turska ponovo pokrenula pripremne razgovore sa Grčkom.

Osvrćući se na sastanke na nivou predsednika i ministra spoljnih poslova održane između dve zemlje, rekao je: „Nadam se da će se ova odlučnost i iskrenost nastaviti za obe strane“.

Čavušoglu je takođe pozvao grčku stranu da “odustane od provokacija” tokom leta, poput izvođenja vežbi na Egeju tokom turističke sezone, kako je dogovoreno. Takođe se osvrnuo na druge „provokativne korake“ koje Grčka često preduzima, poput kršenja razoružanja na ostrvima.

Čavušoglu je rekao da bi pregovori o modernizaciji sporazuma o Carinskoj uniji 1995. godine trebalo da počnu na predstojećem samitu EU.

Turska ne zna koliko će biti rundi pregovora, rekao je on, podsećajući da su prošli put bile tri.

„Ali to treba da počne ponovo“, dodao je. / Ibna

Izvor: Agencija Anadolija