NaslovnicaAlo.rsPRVI KULTURNI TOKEN NA SVETU Evo koji je grad lider u digitalnim...

PRVI KULTURNI TOKEN NA SVETU Evo koji je grad lider u digitalnim inovacijama

Objavljeno:

Grad Beč pokreće drugu fazu digitalnog istraživačkog projekta sa kulturnim tokenom, koji podstiče ekološko ponašanje u svakodnevnom životu i nagrađuje besplatnim kulturnim događajem.

Time se Beč predstavlja kao pametan grad koji povezuje lepo sa korisnim – tradiciju sa inovacijama, zaštitu klime sa stilom života, pionirski duh sa održivošću.

Svi zainteresovani građani Beča mogu se direktno prijaviti za učešće u programu kulturni token na ovoj stranici.

Prva faza testiranja bila je prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Međutim, već od jeseni, Grad Beč ponovo pokreće pilot i istraživačku fazu, i tako ulazi u drugi krug jedinstvenog svetskog digitalnog projekta koji se oslanja na primenu Motion Tracking-a i blokčejn tehnologije.

Zatvorena test grupa u ovoj fazi obuhvata 2.000 učesnika koji do februara 2024. mogu da sakupljaju i iskoriste kulturne tokene.

Kako se prikupljaju kulturni tokeni?

Aplikacija kulturni token beleži pređene udaljenosti i brzine putem Motion Tracking-a. Inače, razlikuje različite oblike mobilnosti učesnici koji ostave automobil i pešače, koriste bicikl ili javni prevoz, prikupljaju bonus poene na putu do kulturnog tokena.

Uštedom od 20 kilograma CO2 ekološkim ponašanjem, učesnici dobijaju kulturni token u obliku QR koda koji se može iskoristiti kao ulaznica u jednoj od kulturnih institucija koje učestvuju u projektu.

Kakve podsticaje bi trebalo osmisliti da bi ljudi ekološko ponašanje integrisali u svoj svakodnevni život su – zanimljiva aplikacija, jaka zajednica ili kultura kao nagrada?

U pilot fazi se istražuju ova pitanja, kako bi se u budućnosti Bečlijama ponudila odgovarajuća opcija.

Kako funkcioniše projekat?

Svi učesnici se tajno dele u dve grupe kontrolnu grupu i grupu koja sakuplja.

Grupa koja sakuplja odmah može početi sa prikupljanjem ekoloških kilometara i pratiti svoj lični CO2 bilans. Kontrolna grupa nema uvid u svoj CO2 bilans i nagrađuje se samo na kraju, nakon što postigne cilj.

Dodatno, neki učesnici prate infromativni bilten. Na osnovu ponašanja test grupa mogu se izvući važni zaključci o tome koje nagrade su potrebne da bi se i ubuduće podsticalo ekološko ponašanje.

Austrijski tehnološki institut (AIT) odgovoran je za obradu prikupljenih podataka.

BONUS VIDEO

@alo_portal Kakvo je vaše mišljenje o ovome? #starackidom #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #foryou #viral #fypシ゚viral ♬ original sound – Alo_portal

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave