Prvi mjesec Ryanair letova sa međunarodnog aerodroma u Banjoj Luci

Prvi mjesec Ryanair letova sa međunarodnog aerodroma u Banjoj Luci

Zvaničnici Ryanair i međunarodnog aerodroma u Banja Luci su izuzetno zadovoljni prvim mjesecom poslovanja niskobudžetne kompanije iz ovog grada. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, u utorak u zgradi Aerodroma, objavljen je i novi let.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, rekao je da će Ryanair od proljeća naredne godine uvesti liniju za Berlin i da će linija održavati dva leta nedeljno.

“Očekujemo da će doći do velikog interesovanja putnika, poslovnih ljudi, naših građana koji rade u Njemačkoj i turista, a nadamo se da će se u budućnosti broj destinacija dodatno proširiti,” rekao je Trninić novinarima.

On je istakao da je Ryanair u novembru prevezao 10 000 putnika iz Banja Luke i da je ova činjenica opravdala odluku Vlade Republike Srpske da započne saradnju sa ovim prevoznikom.

Izvršni direktor Ryanair za prodaju i marketing za Evropu, Ivana Hanjš, istakla je da je ova kompanija evropska avio-kompanija broj jedan i najavila novu liniju iz Banja Luke u Berlin-Schoenefeld.

“Imaćemo ukupno četiri ljetne rute koji će preko aerodroma Banja Luka u sljedećoj godini prevesti više od 135 000 korisnika,” rekala je Hanjš.

Prema statističkim podacima, Ryanair je imao dobar broj putnika na tri linije, Memmingenu, Skavsti i Šarleru, a letovi su veoma popularni ne samo za građane Bosne i Hercegovine nego i za građane Hrvatske, jer nema direktnih letova sa Aerodroma Zagreb za Štokholm. Kompanija je nedavno objavila da je na svojim sadašnjim uslugama zabeležila prosečan napunjenost kabine od 94%.

Nezvanično, većina letova Banja Luke u periodu novogodišnjih praznika je rasprodata. Interesantno je da je broj putnika u periodu januar-oktobar ove godine bio oko 19 000 i samo u novembru je iznosio oko 10 000. Ova činjenica daje nadu da će iduća godina biti najprometnija u poslijeratnom periodu.

Aerodrom je u prošlosti promijenio nekoliko partnera, ali niko od njih nije podigao letačke operacije na tako visok nivo kao Ryanair. Pre nekoliko godina Wizzair je imao nameru da započne nekoliko letova, ali uprava aerodroma u to vrijeme nije imalo pojma šta to znači. Štaviše, rekli su da je “Wizzair zahtijevao nemoguće uslove, a samo građani bi imali koristi od ugovora sa njima”. U narednih nekoliko godina Aerodrom je preživio na prevozu tereta, ali čak i taj posao nije uspio. Novo rukovodstvo učinilo je krucijalni korak u pravom smjeru i otvorio aerodrom za Ryanair i Air Serbia čarter brend Aviolet, koji je održavao ljetnu liniju Banja Luka – Antalya, Turska. Sledeće ljeto ista kompanija, zajedno sa ponovnim otvaranjem ove linije, planira otvaranje direktne linije Banja Luka – Atina, Grčka./IBNA