Prvi nacrt zakona o poreskoj reformi biće podnesen parlamentu

Prvi nacrt zakona o poreskoj reformi biće podnesen parlamentu

Novoizabrana vlada Grčke danas će državnom parlamentu podneti svoj drugi nacrt zakona, u početnom pokušaju da izmeni sadašnju kombinaciju poreske politike. Ranije ove sedmice je podnesen nacrt zakona kojim se menja način rada državne uprave.

Zakon koji će biti podnesen palamentu u petak smanjiće nepopularan porez na imovinu ENFIA-e za 22 posto u proseku od 2019. godine.

Prema planovima Ministarstva finansija, ENFIA će biti smanjena za 30 posto za imovinu u vrednosti do 60.000 evra, 27 posto za imovinu vrednu 70.000 evra, 25 posto za imovinu u vrednosti do 80.000 evra, 20 posto za imovinu u vrednosti do milion evra i 10 posto za imovinu vrednu preko milion evra.

Sve u svemu, preko 3,4 miliona vlasnika imovine u vrednosti do 60.000 evra ima koristi od smanjenja poreza. Vlada tvrdi da će smanjenja obezbediti preko potrebnu pomoć srednjoj klasi, odbacujući tvrdnje opozicije da koristi bogatima.

Porez na imovinu ENFIA-e dospeva između 30. septembra 2019. – 31. januara 2020. godine i može se platiti u pet rata.

Štaviše, poboljšanja će biti uvedena u shemu otplate duga koju je uvela prethodna uprava, što omogućava da se dug prema poreskim biroima i drugim entitetima otplaćuje u čak 120 rata.

Konkretnije, minimalna rata će pasti na 20 evra – sa ranijih 30 eura – a kamata će se takođe smanjiti sa 5 posto na 3 posto. Preduzeća koja imaju dug u iznosu do  milion evra moći će se uključiti u ovaj program.

Premijer Kyriacos Mitsotakis će u petak predsedavati radnom grupom za koordinaciju narednih poteza vlade u pogledu zakonodavnih inicijativa tokom letnjih meseci.

Vlada je obećala da će u septembru parlamentu podneti još jedan zakon o poreskoj reformi, koji će uvesti četiri godišnja smanjenja poreza. To uključuje smanjenje stope PDV-a, smanjenje stope poreza na poslovanje i prepolovljavanje poreza na dividende.

Poreski prihodi su ključni za postizanje postavljenih primarnih ciljeva i izvršenje budžeta u Grčkoj. Prema podacima Državnog generalnog računovodstva, suficit primarnog budžeta za prvu polovinu 2019. godine bio je manji, dok su prihodi u junu opali./ibna