Prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Crnoj Gori

Prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Crnoj Gori

Dve žene su prve osobe zaražene koronavirusom u Crnoj Gori, saopštio je u utorak uveče crnogorski premijer Duško Marković.
Crna Gora je poslednja evropska zemlja koja je zabeležila zarazu koronavirusom. Obe pacijentkinje su boravile u rizičnim područjima, smeštene su u bolnicu i njihovo stanje je dobro.

Marković je rekao da Klinički centar Crne Gore ima adekvatne uslove, opremu i visoko obučene timove za pružanje odgovarajuće i zasebne nege obolelim pacijentima, uz istovremenu potpunu zaštitu drugih pacijenata i svojih zaposlenih.
„Pored toga, Institut za javno zdravlje već je započeo sprovođenje mera za ograničavanje širenja virusa, kao i identifikaciju svih kontakata koje su obolele osobe ostvarile tokom perioda zaraznosti a radi utvrđivanja eventualne izloženosti drugih osoba, i njihove izolacije. Svi sumnjivi slučajevi biće odmah adekvatno zbrinuti, izolovani, radi minimiziranja rizika prenošenja sa čovjeka na čovjeka,“ kazao je predsednik crnogorske Vlade.

Marković je rekao da za Crnu Goru ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom.
„Jasno je da prvi slučaj, odnosno slučajevi obolevanja od novog koronavirusa nisu bili neočekivani, i vrlo je verovatno da će u narednom periodu doći do otkrivanja novih slučajeva s obzirom na epidemiološke karakteristike ovog virusa. Međutim, nema mesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti!“ naglasio je Marković.
On je podsetio da je zemlja proteklih sedmica preduzimala brojne mere i aktivnosti sa ciljem sprečavanja unosa koronavirusa u Crnu Goru.

„I do danas smo uspešno odolevali, skoro tri mjeseca nakon prvog zabeleženog slučaja u Evropi. To jasno potvrđuje da se kompletan zdravstveni sistem, a sa njim i cela država, za ovakav scenario pripremao sedmicama i to u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. To je rezultat svih nas: Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti koje je danonoćno analiziralo, pratilo i preduzimalo brojne aktivnosti, vrednih, stručnih i požrtvovanih ljudi u našim institucijama, koji su danonoćno odgovorno realizovali i nadzirali zadate mere, medija – sa kojima partnerski funkcionišemo u naporima da obezbedimo pravovremeno i objektivno informisanje građana. Svi oni bili su i sa nama zajeedno – ostaju jedan tim,“ kazao je predsednik Vlade Crne Gore.

Marković je na konferenciji za medije u utorak uveče posebno istako ulogu građana koji su, kako je rekao pokazali svest i disciplinu u već zahtevnim uslovima.

„Na tome sam im zahvalan,“ kazao je Marković.
On je ocenio da se njegova zemlja suočava sa novom, zahtevnijom fazom u kojoj svi moraju da urade sve da spreče nekontrolisano širenje virusa.

„Dakle, potrebna nam je još jača disciplina, još veća odgovornost, još više solidarnosti kako bi se svi zajedno prilagodili na nove i kompleksnije uslove“ – rekao je predsjednik Vlade.