Putin i Erdogan postigli dogovor koji predviđa da Asad ponovo stavi severnu Siriju pod kontrolu

Putin i Erdogan postigli dogovor koji predviđa da Asad ponovo stavi severnu Siriju pod kontrolu

Nakon šest i po sati razgovora i pregovaranja, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan postigli su dogovor koji će zadovoljiti sve strane osim Kurda.

Ali, biće mnogo povoljniji za sirijskog predsednika Bashara Al-Assada koji će, bez ispaljenog metka, iznenada doći u poziciju da kontroliše većinu teritorija koje su bile pod kontrolom Kurda u poslednjih osam godina, osim pojasa dužine 120 kilometara, koji je Erdogan dogovorio sa Penceom.

Sporazum u deset tačaka predviđa da Asadove snage, u saradnji sa ruskim, u roku od 150 časova (šest dana) uđu u područja koja trenutno kontrolišu Kurdi, izuzimajući prostor koji trenutno kontroliše Turska kroz operaciju “Izvor mira”, kako bi obezbedila da se kurdska YPG milicija povuče 30 kilometara od turske granice.

Istovremeno, kroz zapadno i istočno područje koje kontroliše Turska u sklopu operacije “Izvor mira”, patroliraće zajedničke rusko-turske patrole, koje će zalaziti 10 kilometara u dubinu, uz izuzetak područja Kamisli.

Snage YPG će se povući iz gradova Manbij i Tell Rifaat.

Važan detalj je da je Rusija priznala status quo turske vojne operacije koja je provedena u poslednjih nekoliko dana.

Ovim sporazumom, Erdogan je uspeo da odstrani Kurdsku Armiju (YPG) i proširi se 30 kilometara južno, što je sadašnja situacija nakon provedene akcije “Izvor mira”. Ovo je sprečilo formiranje autonomnog kurdskog regiona uz granicu sa Turskom. Tako će cela tursko-sirijska granica biti pod kontrolom Assada ili Erdogana.

Putin, zajedno sa sirijskim predsednikom Assadom, imaće kontrolu nad područjima koja su do sada kontrolisali Kurdi.

Kurdi u regionu mogu biti zadovoljni jedino činjenicom da neće biti vojnih operacija Turskih oružanih Snaga, kako je to trenutno slučaj u zoni Tell Abyad-Ras Al Ayna, u skladu sa sporazumom koji je potpisan sa SAD.

Pažnju je izazvala izjava Vladimira Putina da se o stabilnosti i bezbednosti Ankara treba konsultovati sa Damaskom.

Erdogan je, s druge strane, jasno rekao da poštuje teritorijalni integritet Sirije./ibna