Putin: Strateško partnerstvo sa Srbijom se svakodnevno potvrđuje

Putin: Strateško partnerstvo sa Srbijom se svakodnevno potvrđuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u letnjoj predsedničkoj rezidenciji Bočarov Ručej u Sočiju.

Dvojica predsednika kratko su razgovarala pred kamerama, zahvalivši se jedan drugom na podršci i saradnji na više nivoa.

Govoreći na ruskom jeziku sa ruskim predsednikom, predsednik Vučić je naglasio da je „svaki susret sa vama od velikog značaja za Srbiju“. Potom se zahvalio predsedniku Putinu na kontinuiranoj podršci koju je Srbiji pokazao u zaštiti njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

“Iako vam moram reći, nisam optimističan po pitanju konačnog kompromisa između Beograda i Prištine, ali o tom pitanju ćemo razgovarati odvojeno”, napomenuo je Vučić i dodao da se ekonomska saradnja Srbije i Rusije takođe poboljšava, a trgovinska se stalno povećava.

Podsetio je i da se projekti sa RZD-om sprovode u Srbiji, hvaleći ruske kompanije za odgovornost i profesionalizam koji su pokazali, a posebno se zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu na saradnji.

Vučić se podsetio na Putinovu posetu Beogradu početkom godine, koje se građani Srbije sa radošću sećaju, i pozvao ruskog predsednika da ponovo poseti Srbiju. Konačno, predsednik Srbije dostavio je pismo srpskog patrijarha Irineja njegovom ruskom kolegi.

Ruski predsednik pozdravio je srpsku delegaciju, navodeći da odnosi Srbije i Rusije napreduju veoma dobro i da se strateško partnerstvo dve zemlje svakodnevno potvrđuje u pogledu političkih, ekonomskih i bezbednosnih odnosa.

Vladimir Putin je takođe govorio o trgovini, konstatujući porast od 2% u prošloj i rast od 9% u ovoj godini. Takođe je rekao da zajednički odbori rade na jačanju i razvoju odnosa između dve države, o čemu će biti reči tokom razgovora, dodajući da čeka predsednika Srbije u maju 2020. godine.

Prema programu, dvojica političara su razgovarali u četiri oka, a zatim prisustvovali produženom radnom ručku. Na kraju razgovora će održati zajedničku konferenciju za štampu.

Takođe je razgovarano o ekonomiji, a neki od razgovora fokusiraće se na saradnju i zajedničke planove za modernizaciju železničke mreže Srbije; pažnja će takođe biti posvećena pitanju prirodnog gasa.

Prema Vučićevim rečima, on očekuje da će Rusija doprineti snabdevanju gasom, od koga zavisi celokupna srpska industrija, napomenuvši da je „gas za nas ključno pitanje, jer budućnost odnosa Rusije i Ukrajine izgleda mutno u pogledu snabdevanja gasa; zemlja bi se mogla naći u problemima u slučaju da se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima “.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je danas da je poseta predsednika Srbije Rusiji važna i dugo očekivana, dodajući da su odnosi dve zemlje saveznički i zasnovani na partnerskom pristupu. Nadalje, napomenuo je da će Vučić razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u prisustvu njegovih najbližih pomoćnika, navodi izveštaje TASS-a.

Predsednika Vučića prati ministar saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović; odbrane, Aleksandar Vulin; i energetike i rudarstva, Aleksandar Antić. / ibna