NaslovnicaAlo.rsPUTIN UZDRMAO SVETSKI POREDAK Zapad u šoku! "Ovo je veće od bilo...

PUTIN UZDRMAO SVETSKI POREDAK Zapad u šoku! “Ovo je veće od bilo čega što je uradio od početka sukoba u Ukrajini”

Objavljeno:

Ovo tvrdi američki novinar Klejton Moris 

Odluka predsednika Vladimira Putina da povuče Rusiju iz sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja uzdrmala je svetski poredak koji su izgradile Sjedinjene Države, rekao je američki novinar Klejton Moris u programu kanala Redacted.

– U stvari, Putinovi koraci ovih dana bili su veći od bilo čega što je uradio od početka sukoba u Ukrajini. On je napravio zaista zapanjujuće korake koji su iznenadili Zapad i zaista pokazao da je globalni svetski poredak, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama počeo da se urušava pred našim očima“.

– Prvo, Putin je potpisao novi zakon koji isključuje Rusiju iz sporazuma o poligonima za nuklearna testiranja – rekao je Moris.

Drugo, primetio je, Putinov sastanak sa Si Đinpingom dokazuje da se trgovina na Bliskom istoku i u Aziji razvija, pomerajući fokus sa zapadnih zemalja.

Putin je 2. novembra potpisao zakon kojim se opoziva ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Ugovor je je potpisan 1996. godine. Pridružilo mu se 187 država, a ratifikovalo ga je 178 zemalja. Zemlje poput SAD, Kine, Izraela to još nisu učinile, za razliku od Rusije koja je ratifikovala sporazum 2000. godine. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da ga neće testirati.

Kako je pojasnio ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, Moskva ne namerava da nastavi nuklearna testiranja, već je glavni cilj da bude ravnopravna sa Vašingtonom.

Istovremeno, primetio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, situacija oko CTBT ugovora izaziva sve veću zabrinutost zbog delovanja američke strane. Konkretno, 18. oktobra, kada je Državna duma usvojila zakon o opozivu ratifikacije, Sjedinjene Države su sprovele podzemna testiranja na poligonu u Nevadi, gde su prethodno testirale nuklearno oružje, prenosi Informer.

BONUS VIDEO

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave