R.Weber: Nemačka i Francuska su spremne da pomognu u dijalogu Priština – Beograd

R.Weber: Nemačka i Francuska su spremne da pomognu u dijalogu Priština – Beograd

Nemačka, koja je 1. jula preuzela predsedavanje SavetomEU, spremna je da zajedno s Francuskom pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, ako bude potrebno, rekao je nemački ambasador u Podgorici, Robert Weber.

„Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak, najavio je da će se dijalog pod okriljem EU i zvanično nastaviti u julu. U vezi s tim izričito podržavamo specijalnog predstavnika i zajedno sa Francuskom spremni smo ponuditi pomoć, ako je potrebno“, rekao je Weber u intervjuu za Pobjedu u Podgorici.

Takođe je naglasio da su proširenje EU i Zapadni Balkan jedan od prioriteta nemačkog predsedavanja Savetom EU.

„Želimo da dovršimo pregovarački okvir i započnemo pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom, kao i sa Albanijom, kada ona ispuni neophodne uslove“, rekao je Weber.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30. avgusta, Weber je rekao da bi oni bili od vitalnog značaja.

“Oni moraju biti slobodni i pravedni, a svi akteri, vlada, opozicija i narod moraju dokazati svoju evropsku posvećenost poštujući vrednosti koje EU predstavlja”, primetio je Weber./ibna