Raab se na Kipru sastao sa Anastasiadesom i Christodoulidesom

Raab se na Kipru sastao sa Anastasiadesom i Christodoulidesom

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dominic Raab završio je posetu Kipru sastancima sa predsednikom Nicosom Anastasiadesom i svojim kolegom Nikosom Christodoulidesom.

U izjavi nakon razgovora, Dominic Raab rekao je da Velika Britanija želi trajni i održivi kraj kiparskog pitanja i izrazio nadu da će sve strane videti mogućnosti, dodajući da od neuspeha pregovora nakon toliko napora niko neće videti koristi, te pozivajući sve strane da se pridruže pregovorima spremne na kompromis i na traženje pozitivnog rezultata.

Nikos Christodoulides izjavio je da je britanskom kolegi izrazio očekivanje da će pregovori uskoro biti nastavljeni tamo gde su zaustavljeni u Crans Montani, ponovivši jasnu posvećenost Kipra ovom cilju.

„Takođe sam ponovio našu izraženu spremnost da nastavimo pregovore pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a, postignute konvergencije i zajedničku komunikaciju iz februara 2014. godine, izražavajući nadu da će sve strane pokazati isti nivo posvećenosti“, rekao je Nikos Christodoulides.

Dodao je da su se on i njegov britanski kolega složili da je, u sprovođenju značajnog procesa, bilo važno da sve zainteresovane strane prihvate potrebu da izbegnu bilo kakve izazove koji mogu ugroziti napore.

Raab je pozvao sve strane da prisustvuju razgovorima „sa željom da pokažu fleksibilnost i kompromis“, napominjući da je ohrabren razgovorima koje je vodio u vezi s tim.

Rekao je da „postoji prilika da se pogura rešenje koje će biti od koristi za obe strane“ i koje bi u velikoj meri koristilo regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

Kako je rekao, neuspeh da se postigne nagodba nakon toliko napora ne bi nikome doneo korist.

Rekao je da ćemo „sarađivati sa Kipranima i naravno UN da konačno rešimo kiparsko pitanje i postignemo pošteno i trajno rešenje; tako da mladi ljudi, sledeća generacija Kiprana, mogu ponovo da ispune svoje ambicije, svoje snove i pobegnu od strahova i strepnji koji lebde nad obe zajednice“.

Naglasio je da bi ponovo ujedinjeni Kipar mogao ostvariti svoj puni potencijal u atmosferi demokratije, bezbednosti, prosperiteta i vrednosti koje dele Britanci i Kiprani.

Dominic Raab rekao je da su odnosi između Velike Britanije i Kipra jaki jer dve zemlje dele dugu istoriju i odnose.

Nikos Christodoulides je rekao da Raabova poseta najavljuje otvaranje novog, obećavajućeg poglavlja u dugoj istoriji posebnih odnosa koji povezuju Kipar i Ujedinjeno Kraljevstvo. „Naše zemlje su bliski partneri u EU i uveravam vas da ćemo održati i ojačati ovu plodnu vezu.“

Rekao je da je Raabova poseta „podjednako važna kao i vreme u kojem se odvija, jer se poklapa sa naporima generalnog sekretara UN da nastavi pregovore o sveobuhvatnom rešenju kiparskog pitanja na osnovu dvozonske, federacije dve zajednice“.

Nikos Christodoulides je dodao da se, kako se očekivalo nakon ranijeg sastanka Dominica Raaba sa predsednikom Anastasiadesom, sa Britancima angažovao u temeljnoj diskusiji o najnovijim dešavanjima u vezi sa kiparskim pitanjem.

Dodao je da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva – kao stranke Ugovora o osnivanju i garancijama, kao i u ulozi stalne članice Saveta bezbednosti – od vitalne važnosti.

„Mora biti apsolutno jasno da sveobuhvatno rešenje mora biti u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, Poveljom Ujedinjenih nacija, vrednostima i principima prava EU. Ponovno ujedinjeni Kipar mora biti funkcionalna država, održiva država članica EU, stabilan i pouzdan agent na svojoj teritoriji. Moderna evropska država koja nije zatvorenik anahronih sistema i struktura kojima nije mesto u 21. veku“, dodao je on.

Rekao je da su se on i njegov britanski kolega složili da je u težnji za značajnim procesom bilo važno da sve zainteresovane strane prihvate potrebu da se izbegnu provokacije koje bi mogle dovesti napore u opasnost od iskakanja iz koloseka. Primetio je da je Dominic Raab dobro upućen u međunarodno pravo i da u potpunosti razume važnost njegovog poštovanja, uključujući Konvenciju Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu iz 1982. godine.

Što se tiče Varoše, rekao je da je primetio konstruktivni stav Velike Britanije prema sporazumu o snažnoj predsedničkoj izjavi Saveta bezbednosti prošlog oktobra i ponovio kako je sa žaljenjem da je Turska, uprkos međunarodnoj osudi, počinila prekršaje u ograđenom prostoru kršeći bezbednost  i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Što se tiče razvoja situacije u regionu, upoznao je Dominica Raaba sa aktivnom ulogom Kipra u istočnom Mediteranu i u zalivskom regionu, zajedno sa nizom izolovanih država u proširenom okviru mehanizama tripartitne saradnje, sa ciljem promocije sinergije kroz pozitivna agenda. „Naša vizija je ojačati izglede za mir, stabilnost i prosperitet u regionu“, dodao je on.

Naglasio sam, rekao je Nikos Christodoulides, da se ova mreža pozitivnih agendi širi i uključuje partnere sa zajedničkom geopolitičkom vizijom kako bi se pripremio teren za opsežniju i institucionalizovanu regionalnu saradnju. Ujedinjeno Kraljevstvo dobro poznaje region i sigurno vidimo izglede za pojačanu saradnju i na ovom frontu.

U sredu je, prema objavi na Tviteru, Dominic Raab teelfonom razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, u vezi sa neformalnim razgovorima o kiparskom pitanju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. “Ponavljam potrebu da sve strane budu fleksibilne”, dodao je Raab, ističući da je saradnja između Velike Britanije i Turske još uvijek čvrsta. / ibna