Radeta pozvala da se ne kupuje “Danas”

Radeta pozvala da se ne kupuje “Danas”

Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke obrušila se danas u Skupštini Srbije, tokom rasprave o novom Povereniku, na Zorana Pašalića, Zaštitnika građana, povodom napada lidera radikala Vojislava Šešelja na novinarku Danasa.

Pašalić je, podseća reporterka Danasa iz parlamenta, predložio medijskim udruženjima Predlog sporаzumа o sаrаdnji u oblаsti uspostаvljаnjа Plаtforme rаdi zаštite i unаpređenjа bezbednosti novinаrа.

Govoreći i o dnevnom listu Danas, Radeta je navela je da su to novine “protiv kojih treba dići glas” i da su to “novine koje ne treba da se kupuju”.

“Zamislite, Pašaliću je smetalo što je Šešelj uvredio tu novinarku Snežanu Čongradin, a nije mu smetalo što je ta ista novinarka napisala da se u Srebrenici desio genocid. A upravo na tu njenu tvrdnju svi bi trebalo da reaguju“, rekla je Radeta i upitala da li to “Čongradin neko plaća da tako piše i šta je sa žrtvama u Bratuncu”.

Šešelj je prošle nedelje zatražio izmene Krivičnog zakona kojima bi se ustanovilo da svi koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid mogu biti osuđeni na 20 godina zatvora.

Radeta, nominalno poslanica opozicije, je još rekla i da Danas “svakodnevno piše raznorazne gadosti o ljudima iz vlasti, o predsedniku države, ministrima i članovima njihovih familija, a da niko na to ne reaguje”.

“U tim novinama Danas juče se pojavio oglas države Kosovo, a te novine se štampaju i prodaju u Srbiji. I vi iz vlasti posredno finansirate te novine, jer svaki oglas koji želete da sakrijete dajete Danasu, koji štampa svega hiljadu primeraka”, istakla je Radeta. Ona je rekla da će se radikali ponašati “kako hoće”.

Radeta je sugerisala da se vladajuća većina sprema da promeni skupštinski poslovnik usled pritisaka iz inostranstva. Predsednica parlamenta Maja Gojković je to odbacila rekavši da su “svi saglasni da mora nešto da se menja u Poslovniku, da etički kodeks imaju sve evropske zemlja i da će ga imati i Srbija”.

Gojković je navela da u kritici mora da se meri svaka reč i da “nema mesta direktnim uvredama, ružan si, nemaš muža i slično”.