Radev: Bugarska i Grčka primer mira, dobrosusedstva i plodne saradnje

Radev: Bugarska i Grčka primer mira, dobrosusedstva i plodne saradnje

„Bugarska i Grčka ne predstavljaju samo ose stabilnosti, već i primer da na Balkanu može biti mira, dobrosusedstva i plodonosne saradnje“, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev tokom sastanka sa grčkom koleginicom Katerinom Sakellaropoulou u Atini.

Predsednik Bugarske boravio je u zvaničnoj poseti Grčkoj u sredu, godinu dana nakon poslednje posete Atini u oktobru 2019. Rumen Radev sastao se sa grčkom koleginicom i sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Tokom sastanka sa Katerinom Sakellaropoulou, Rumen Radev joj je čestitao na preuzimanju njenih dužnosti, izrazivši želju Bugarske za daljim produbljivanjem političkog dijaloga na najvišem nivou i razvijanjem prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Trenutni izazovi sa kojima se suočavaju i Grčka i Bugarska moraju se smatrati izazovima za celu Evropsku uniju. Suština Evropske unije leži u njenoj solidarnosti, naglasio je Rumen Radev. Prema bugarskom predsedniku, budući izazovi ističu održavanje jedinstvenog evropskog prostora vrednosti, kulturnih, socijalnih i ekonomskih dostignuća kao zajednički zadatak.

Bugarski predsednik je čestitao predsednici Republike Grčke na uspehu Grčke u privlačenju strateških investitora u oblasti informacionih tehnologija, podvlačeći da je ovo područje posebno obećavajuće u bilateralnoj saradnji. Prema Rumenu Radevu, Bugarska ima iskustvo i stručnost u sektoru informacione tehnologije, koja gaji povoljne mogućnosti za sprovođenje uspešnih zajedničkih projekata.

Zamah Inicijative tri mora za transport, energiju i digitalnu povezanost u istočnoj Evropi takođe je bila jedna od najvažnijih tema sastanka dvoje predsednika.

Rumen Radev pozvao je Katerinu Sakellaropoulou da poseti Bugarsku kada to uslovi za to budu dozvolili.

Nakon ovog sastanka, bugarski predsednik se sastao sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, sa kojim je razgovarao o izgledima za razvoj strateškog partnerstva između dve zemlje, promociji međusobnih investicija i saradnji u oblasti bezbednosti.

Postignut je konsenzus da borba protiv ilegalne imigracije i terorizma, kao i prevazilaženje bezbednosnih izazova koji se odvijaju u regionu, zahtevaju zajednički evropski pristup zasnovan na solidarnosti i zajedničkim vrednostima.

Energija, transport i digitalna povezanost u jugoistočnoj Evropi nisu važni samo za region, već i za celu Evropsku uniju, naglasili su Rumen Radev i Kyriakos Mitsotakis. Njih dvojica su razgovarali o neophodnim uslovima i reformama za modernizaciju i privlačenje strateških investitora. U tom kontekstu, predsednik Bugarske čestitao je  Mitsotakisu na odluci Microsofta da u Grčku uloži milijardu dolara za uspostavljanje regionalnog centra podataka. Do 2025. godine očekuje se da će ova investicija stvoriti desetine hiljada radnih mesta u Grčkoj. Rumen Radev izrazio je nadu da će se saradnja dveju zemalja u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije nastaviti.

Rumen Radev i Kyriakos Mitsotakis takođe su razgovarali o procesu proširenja EU i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Tokom posete Atini, bugarski predsednik će održati predavanje u Evropskoj organizaciji za javno pravo na temu „Univerzalne ljudske vrednosti i stubovi vladavine zakona evropskog razvoja“. / ibna