Radev: Bugarska se mora složiti sa početkom pregovora sa Severnom Makedonijom nakon što se iskoreni govor mržnje

Radev: Bugarska se mora složiti sa početkom pregovora sa Severnom Makedonijom nakon što se iskoreni govor mržnje

„Bugarska mora da se složi da započne pregovore sa Republikom Severna Makedonija čim se priznaju objektivne istorijske činjenice i proces uklanjanja govora mržnje postane održiv i nepovratan“, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev.

Radev je prokomentarisao da „vlada već godinama izdašno obećava bezuslovnu podršku Republici Severnoj Makedoniji. Danas smo svedoci rezultata. Malo prekasno, osvestilo je vladu da mora da štiti nacionalne interese “, rekao je.

Tvrdio je da bi bila „velika greška ako bi premijeri Borisov i Zaev „priredili predstavu“ i potpisali izjavu o želji u duhu Sporazuma iz 2017. bez jasnih kriterijuma, mehanizama za verifikaciju ili mera učinka“.

„Nama je najveća želja da naši prijatelji iz Republike Severne Makedonije steknu svoju evropsku perspektivu i zato sada moramo sačekati da se prašina slegne. Moramo biti strpljivi te otvorenim, mirnim razgovorom jasno sagledati stavove obe strane a da nas ne iskušavaju prenagljene odluke koje izgledaju kao trijumfi “, rekao je Radev.

„Sve dok se problem dekonstrukcije Titovog režima i njegove ideologije nastavlja iza ovog fronta, Bugarska, koja nije uspela da uvrsti svoje zahteve u pregovarački okvir, mora se složiti da započne pregovore čim se priznaju objektivne istorijske činjenice i proces iskorenjivanja govora mržnje i uništavanja našeg identiteta i suvereniteta postane održiv i nepovratan“, podvukao je Radev.

Kako je rekao, sve drugo značilo bi integrisanje problema u EU. / ibna