Radev: Geshev mora otkriti razloge koji stoje iza njegovog zahteva Ustavnom sudu

Radev: Geshev mora otkriti razloge koji stoje iza njegovog zahteva Ustavnom sudu

“Državni tužilac Ivan Geshev mora navesti razloge svog zahteva Ustavnom sudu. Uveren sam da nisam učinio ništa loše”.

To je izjavio bugarski predsednik Rumen Radev nakon zahteva tužioca za tumačenje Pravilnika o imunitetu šefa države.

„Očekujem da glavni tužilac marljivo radi na stvarnoj borbi protiv korupcije, gde u javnim nabavkama postoji idealno okruženje. Njegov glavni zadatak je da ubedi ljude koji brane zakon i javni interes,” primetio je Rumen Radev u svom godišnjem izveštaju.

U ponedeljak je Geshev zatražio od Ustavnog suda da precizira u kojoj meri se imunitet predsednika proširio na ono što predstavlja „izdaju“ i „kršenje Ustava“. Takođe je pozvao da se slučaj protiv šefa države suspenduje ili prekine tokom njegovog mandata.

Geshev je zatražio tumačenje granica imuniteta predsednika

Uporedo sa Radevim izveštajem o trećoj godišnjici njegovog mandata, Ivan Geshev rekao je novinarima da je njegov zahtev Ustavnom sudu zasnovan na procedurama koje stvaraju nejasnoće u vezi sa imunitetom predsednika.

„Sve što mogu reći je sam preliminarno saslušan pod nadzorom tužilaca. Oni su videli dokaze u ovom pretpretresnom postupku koji su prouzrokovali nejasnoće u primeni člana 103. Ustava. Dobio sam ovo preliminarno rešenje s obzirom na svoja ovlašćenja za upućivanje zahteva Ustavnom sudu radi tumačenja Ustava”, rekao je Ivan Geshev i dodao: “Nakon što smo se sreli, ustanovio sam da zaista postoje razlozi i predstavio sam ih u pisanom obliku Ustavnom sudu”.

Što se tiče skandala sa špijunažom, predsednik je rekao da Bugarska treba da snažno podrži svoj suverenitet i zaustavi bilo kakvo mešanje u nacionalnu bezbednost.

„Nadam se da ovi skandali sa špijunažom ne narušavaju realne odnose, jer je Bugarska već uložila značajna sredstva u gasovod BalkanStream,” prokomentarisao je Rumen Radev.

U vezi sa predstojećim glasanjem o poverenju Vladi, koje će biti održano u sredu u Narodnoj skupštini, Rumen Radev je naglasio: „Biće mnogo više poverenja u Vladu ako njen cilj postane donošenje prosperiteta ljudima; ako ne stvara veštački višak; ako postoji želja i sposobnost za reformu; ako više ulaže u ljudski kapital i više razmišlja o deci i penzionerima, nego o okončanju svog mandata“.

Komentarišući predlog glasanja o poverenju Vladi Bojka Borissova, predsednik je primetio da je to ujedno i parlamentarno sredstvo.

“Kriza vode u Perniku je izuzetno duboka, kritična i egzistencijalna. Ali odluka je u rukama poslanika,” nastavio je Radev.

Što se tiče njegovog učešća u proslavama Dana pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, rekao je da je dobio poziv ruskog predsednika za 9. maj, ali da još nije odgovorio da li će prisustvovati, nakon nedavnih dešavanja sa ruskim diplomatama deportovanim iz Bugarske. / ibna