Radev: Imamo divnu šansu da obnovimo dijalog sa Severnom Makedonijom

Radev: Imamo divnu šansu da obnovimo dijalog sa Severnom Makedonijom

Zajedničko putovanje delegacija Bugarske i Severne Makedonije u Rim i odavanje počasti svetoj braći Ćirilu i Metodiju divna je prilika za obnavljanje dijaloga između dve države na najvišem nivou. Ovo je izjavio bugarski predsednik Rumen Radev novinarima u Skoplju nakon razgovora sa makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim.

Njih dvojica održali su kratak sastanak pre nego što se delegacija Pendarovskog pridružila bugarskoj delegaciji koju je predvodio predsednik Radev, a koja će posetiti Vatikan i Republiku Italiju. Dve delegacije su prvi put zajedno otputovale u Rim, gde će odati počast delu svetih Ćirila i Metodija.

Rumen Radev rekao je da je zajedničko putovanje prilika za Bugarsku i Severnu Makedoniju da izraze zajedničku volju za razvijanjem svojih odnosa na osnovu saradnje, prijateljstva i dobrosusedstva. Bugarski predsednik zahvalio se na gostoprimstvu u Skoplju, iako je njegova poseta tamo bila kratka.

„Moramo da vratimo poverenje i razgovaramo kao prijatelji o najtežim pitanjima koja nas koče i nadam se da će nas približiti“, rekao je predsednik Stevo Pendarovski za medije u zajedničkoj izjavi sa predsednikom Rumenom Radevom. Predsednik Severne Makedonije istakao je da na operativnom nivou razgovore dve zemlje vode dve vlade i da će tako i biti. „Ovde smo da smirimo atmosferu i razgovaramo o ovom problemu koji se među nama razvio od prošle godine na drugom jeziku“, dodao je Pendarovski. / Ibna