Radev: Nećemo reći DA za Severnu Makedoniju ako ne rešimo nedoumice iz bugarske istorije

Radev: Nećemo reći DA za Severnu Makedoniju ako ne rešimo nedoumice iz bugarske istorije

Ubrzanje evropske perspektive za Republiku Severnu Makedoniju zavisi samo od posvećenosti i rezultata dijaloga sa Bugarskom. Ovo je izjavio bugarski predsednik Rumen Radev pred početak sednice Evropskog saveta u Briselu.

„Želim da se fokusiram na tačke dnevnog reda koje su čekale sve evropske institucije i lideri i koje smo uspeli da uklonimo u poslednjem trenutku. Za to postoje razlozi i istorija. U poslednjih mesec i po dana Bugarska je bila pod neverovatnim pritiskom svojih evropskih partnera, odnosno trenutnog Evropskog saveta, da se započnu pregovori o pristupanju Republike Severne Makedonije“, rekao je šef države.

Podsetio je da je na poslednjem sastanku Veća u maju Bugarska bila izolovana, u nju se upiralo prstom i optužena je za blokiranje razgovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Privremena vlada je uložila velike napore da ukaže na godine kada naši partneri nikada nisu mogli da čuju značajne bugarske stavove na visokom nivou“, rekao je Radev.

U tom kontekstu, predsednik je održao brojne lične sastanke i razgovore sa liderima evropskih institucija, Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Evropskog saveta, predsednika i premijera, komesara EU, visokog predstavnika i američkog sekretara države.

„Mislim da razumeju da su optužbe protiv Bugarske neutemeljene. Da imamo jasan stav da pronađemo izlaz iz ovog problema i da održavamo pouzdane garancije u održivim i nepovratnim rezultatima u bilateralnim odnosima. Vreme je da izađemo iz porodične diplomatije pred kamere i fokusiramo se na realna rešenja“, rekao je Radev.

Prema njegovim rečima, Bugarska je u poslednjih mesec i po dana dokazala, uprkos pritiscima, da je odgovorna članica EU i da neće dozvoliti uvođenje novih problema u Uniju.

„Ne budimo naivni. Sada smo uspeli ne samo da stavimo ovo pitanje na dnevni red, već i da odbacimo pritisak da se početak pregovora za učešće Republike Severne Makedonije poveže sa rokovima, ali za sada. Pritisak će se nastaviti. Pokazali smo da možemo biti otvoreni za konstruktivni dijalog i ne samo to – da možemo započeti dijalog i dovesti do njegovog odmrzavanja na najvišem nivou“, rekao je Radev.

Šef države insistira na tome da Sofija poštuje kriterijume za članstvo dogovorene u Kopenhagenu i da ne može zanemariti diskriminaciju građana u Severnoj Makedoniji, jednostavno zato što se oni identifikuju kao Bugari, što je u suprotnosti sa evropskim vrednostima i principima.

„Ni na koji način ne možemo reći „da“ pre nego što vidimo održive mehanizme za uklanjanje iskrivljavanja istorije i namerno lošeg odnosa prema Bugarskoj – od knjiga, muzeja, medijskih spomenika i državne politike. Ne možemo reći „da“ dok se ne uverimo da naš sused neće graditi svoj identitet krađom bugarske istorije“, rekao je Radev.

Rekao je da je Bugarska i dalje otvorena za brze i efikasne bilateralne razgovore u interesu građana obe zemlje.

„Ali vreme je da svi shvate da ubrzanje evropske perspektive za našu najbližu zemlju zavisi samo od posvećenosti i rezultata dijaloga sa Bugarskom“, kategoričan je Radev. / ibna