Radev: Pritisak na Bugarsku zbog Severne Makedonije će se pojačati

Radev: Pritisak na Bugarsku zbog Severne Makedonije će se pojačati

“U narednim mesecima pritisak na Bugarsku zbog Severne Makedonije će se pojačati”, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev, koji boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji gde prisustvuje Strateškom forumu na Bledu.

“Stranke od kojih zavisi formiranje redovne bugarske vlade i parlamenta moraju to uzeti u obzir i izabrati predstavnike koji će braniti naš nacionalni stav pred EU”, nastavio je Radev.

„Pristupanje Zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet naše spoljne politike, ali očekujemo napredak u zaštiti prava ljudi koji se osećaju Bugari a koji žive u Severnoj Makedoniji. Naravno, važno je i prestati falsifikovati bugarsku istoriju u udžbenicima susedne zemlje. Problemi sa Severnom Makedonijom mogu se rešiti samo direktnim dijalogom koji vodi do stvarnih rezultata“, zaključio je bugarski predsednik.

Evropska perspektiva Severne Makedonije bila je u središtu pitanja o kojima je Radev razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom, komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem i državnim podsekretarom Matthewom Boiseom. / ibna