Radev: Protesti krče put za budućnost Bugarske

Radev: Protesti krče put za budućnost Bugarske

„Premijer Bojko Borisov vodi GERB i članove stranke u provaliju. Iz dobijenih dosijea postalo je jasno ko je garant kampanje klevete orema predsedniku“, rekao je bugarski predsednik Rumen Radev.

Radev je dodao da su pozivi na dijalog i jedinstvo bili lažni. “Pred kamerama govori o jednoj stvari, ali na telefon daje potpuno drugačija uputstva”, dodao je Radev u odgovoru na pitanje novinara.

Bugarski predsednik komentarisao je proteste i blokade. „Uvek sam zahtevao poštovanje zakona, ali kada premijer sistematski krši zakone, Ustav i javni ugovor, šta očekujete od građana koji su odlučili da više ne žele da žive ovako i žele se vratiti svoju zemlju? Što se tiče protesta, mislim da živimo istorijske dane i ovu stranicu istorije pišu svi Bugari, svih starosnih grupa. Ljudi su na trgovima, traže „ostavku“, prikupljaju ogromnu količinu javne energije, a ja ne vidim silu koja bi joj se mogla suprotstaviti. Zbog toga je ovaj proces nepovratan“, rekao je, dodavši da je tvrdoglavost kabineta i javnog tužioca samo eskalirala krizu.

Radev je istakao da je već tražio od Borissova i Gesheva da podnesu ostavku.

„Ne postoji drugi izlaz iz ove situacije. Ovi protesti trasiraju put za Bugarsku. Ovo je naša prilika ovde i sada“, dodao je predsednik i istakao da vetar promene ide ostavkom Borisova i Gesheva i sprovođenjem fer izbora mehaničkim glasanjem.

Radev je rekao da je uvek spreman da izvršava svoje ustavne obaveze i da je spreman da formira formalni kabinet, ističući da poštuje sve druge profesije.

Upitan da prokomentariše presudu Ustavnog suda, šef države je odgovorio da presude Ustavnog suda ne treba da budu komentarisane, već da se sprovode, posebno kada su jasne i nedvosmislene.

„Svako ko koristi Ustav i zakone za napad na druge institucije mora preuzeti odgovornost za to“, rekao je Radev.

Ranije je Ustavni sud jednoglasno presudio o pitanjima generalnog tužioca Ivana Gesheva koja se odnose na imunitet predsednika i potpredsednika. Prema odluci sudija, za predsednika i potpredsednika, dok god su oni na funkciji, nepravosnažne i sudske radnje povezane sa njima ne mogu se sprovoditi. Oni se ne mogu podvrgavati kontroli i istrazi, ne mogu biti optuženi, ne mogu biti ispitivani, praćeni i generalno kritikovani. Oni su odgovorni samo za zločine protiv Republike, kao što su oružana pobuna, nasilna zloupotreba vlasti, ali odgovornost stupa na snagu tek nakon odluke parlamenta i Ustavnog suda. / ibna