Radev u UN-u: Bugarska podržava evropsku integraciju zapadnog Balkana kao ulaganje u stabilnost

Radev u UN-u: Bugarska podržava evropsku integraciju zapadnog Balkana kao ulaganje u stabilnost

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, bugarski predsednik Roumen Radev ponovio je doslednu podršku Bugarske integraciji zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Ovaj proces je ulaganje u regionalnu stabilnost i zahteva aktivnu izgradnju dobrosusedskih odnosa, rekao je on.

Danas, više nego ikad, treba da se zalažemo za multilateralni sistem zasnovan na pravilima, u čijoj srži je UN, rekao je Radev.

Radev je izrazio podršku Bugarske „pravovremenoj i važnoj inicijativi koju su pokrenule i Nemačka i Francuska, za stvaranje Alijanse za multilateralizam – mreže istomišljenika koje rade na podsticanju efikasnih multilateralnih pristupa globalnim pitanjima kroz Ujedinjene nacije“.

Rekao je da ova inicijativa ima za cilj postizanje održivog razvoja u svim delovima planete.

UN ima jedinstven niz alata za posredovanje, sprečavanje sukoba, očuvanje mira i izgradnju mira. Bugarska pozdravlja posvećenost generalnog sekretara UN-a da unaprijedi diplomatiju za mir i spremna je podržati njegove napore za jačanje uloge posredovanja u prevenciji sukoba, utjelovljenih u inicijativi Akcija za očuvanje mira, rekao je Radev.

Istakao je međunarodni terorizam i nasilni ekstremizam kao faktore koji i dalje predstavljaju značajnu pretnju međunarodnom miru i bzbednosti, ljudskim pravima i održivom razvoju. „Međunarodna zajednica trebalo bi da pojača napore na jačanju saradnje u borbi protiv terorizma podržavajući Ujedinjene nacije kao ključnog aktera“, rekao je Radev.

On je rekao da, nažalost, tokom prošle godine međunarodna zajednica nije uspela da napravi preokret ni u jednom većem sukobu širom sveta.

„Proglašena vojna pobeda nad takozvanim ISIS-ovim „kalifatom“ prošlog marta nije bila dovoljna da približi ratom uništeni region Bliskog Istoka miru. Međunarodna zajednica trebala bi biti budna jer teroristička pretnja i dalje postoji u različitim oblicima.”

Radev je ponovio podršku Bugarske svim naporima koji imaju za cilj obnavljanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, uključujući one iz Kvarteta, u mirovnom procesu na Bliskom Istoku.

„Dvodržavno rešenje je jedini put ka održivom miru. Humanitarna situacija u pojasu Gaze izaziva veliku zabrinutost. To bi trebalo da ostane prioritet i Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice“, rekao je bugarski predsednik.

„Prošlo je više od pet godina od početka sukoba u Ukrajini. Uprkos periodičnim primirjima, situacija u Istočnoj Ukrajini ostaje veoma nesigurna“, rekao je Radev i pozvao na mirno rešenje krize.

Razmenu zarobljenika smatra znakom nade i naglasio je potrebu da se u potpunosti primeni međusobno dogovoreni paket mera, usvojen Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2202 (2015) i poštovanje primirja, povlačenje teškog oružja i odobravanje nesmetanog pristupa misiji OSCE-a za praćenje na svim lokacijama dve strane u sukobu.

Odluka Irana da obustavi sprovođenje nekih svojih obaveza u okviru Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije na svoj nuklearni program razlog je duboke zabrinutosti, rekao je Radev i pozvao na potpuno poštovanje nuklearnog sporazuma i diplomatske napore radi smanjenja tenzija.”

Rasprave o regionalnoj ulozi i programu balističkih raketa Irana treba rešavati odvojeno od JCPoA “, rekao je Radev.

Radev je takođe napomenuo eskalaciju tenzija u Perzijskom zalivu, što zahteva da se odmah prioritetno ide ka merama opuštanja napetosti čiji je cilj izbegavanje daljih incidenata./ibna

(Foto: UN Photo / Cia Pak)