Radončić sa Sattlerom i Nelsonom razgovarao o efektima krize

Radončić sa Sattlerom i Nelsonom razgovarao o efektima krize

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, u odvojenim susretima, sastao se danas sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Johannom Sattlerom, te američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom.

Radončić i Sattler istakli su važnost uloge Evropske unije i Evropske komisije i spremnost da pomogne BiH i njenim građanima u najtežim vremenima sa kojima se zemlja i svi njeni građani suočavaju.

Ambasador Sattler naglasio je važnost što efikasnijeg reagovanja na medicinski aspekt krize, ali i hitnu potrebu da se pripreme ekonomski i socijalni programi za popravljanje ekonomske štete sa kojom će BiH, ali i druge zemlje, zbog pandemije sigurno morati da se suoče.

Sagovornici su se složili da svaka pomoć i njena potrošnja trebaju biti što transparentniji, a Radončić, predsedavajući Koordinacionog tela za zaštitu i spašavanje BiH, naglasio je da bi stručna pomoć EU bila veoma korisna.

Ambasador Sattler konačno je naglasio važnost humanijeg postupanja prema migrantima, na primjer, kada je riječ o šatorskom naselju na lokalitetu Lipa kod Bihaća, saopšteno je iz Ministarstva bezbednosti BiH.

Radončić se takođe susreo s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom kako bi razgovarali o izazovima koje predstavlja pandemija koronavirusa i najefikasnijem odgovoru vlasti BiH, navodi Ministarstvo bezbednosti u saopštenju za javnost.

Ambasador Nelson naglasio je važnost i neophodnost još bržeg reagovanja i transparentnosti rada svih institucija od kojih građani očekuju veću koordinaciju i depolitizaciju u ovim izuzetno teškim vremenima za BiH.

Ministar bezbednosti BiH upoznao je ambasadora Nelsona sa situacijom i zahvalio na interesu i pomoći koju Ambasada SAD-a u Sarajevu pruža građanima.