back to top
NaslovnicaVestiRAFALI U SRBE KAO PREPORUKA ZA NATO: Takozvano Kosovo postalo pridruženi član...

RAFALI U SRBE KAO PREPORUKA ZA NATO: Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine Alijanse

Za sabotažu dijaloga sa Beogradom, nepoštivanje potpisanih sporazuma i svakodnevni teror nad srpskim narodom, Priština je nagrađena novim statusom u međunarodnim organizacijama.

RAFALI U SRBE KAO PREPORUKA ZA NATO: Takozvano Kosovo dobilo status pridruženog člana u parlamentarnoj skupštini Alijanse
Foto Printscreen

Ovoga puta, parlament tzv. Kosova je unaprijedio status u Parlamentarnoj skupštini NATO sa posmatračkog – u status pridruženog člana. Odluka je donesena juče, na prolećnom zasjedanju u Sofiji, uz samo jedan glas protiv iz Mađarske i uzdržanost 14 članica PS. Malta se također pridružila kao pridruženi član.

- Advertisement -

Osim poslanika zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost lažne države – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ruku “za” nisu podigle ni delegacije koje priznaju tzv. Kosovo – Francuska i Italija. Naši predstavnici su zahvalili zemljama koje su pokazale razumijevanje za argumente Srbije i odoljele pritiscima.

– Posebna zahvalnost ide delegaciji Mađarske koja je glasala protiv odluke – navodi se u saopštenju srpske delegacije. Nismo imali priliku da se javimo za riječ prije glasanja, niti nakon toga. Vjerujemo da nismo bili konsultovani tokom donošenja ove odluke. Rezultati pokazuju nedostatak konsenzusa i svjedoci smo veoma opasne situacije.

Prema riječima naših predstavnika, uništenje su nagradili “dobro planirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo”, zbog kojih je 15% Srba napustilo teritoriju KiM u posljednjoj godini – a 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nije se vratilo.

– Uspovi uvjeti za život svakog Srbina na KiM su dodatno pogoršani. Oni su već suočeni sa uslovima koji su potpuno neprihvatljivi u današnjoj Evropi – žive kao u getu. Aljbin Kurti je iskoristio unaprijeđenje statusa za nove provokacije.

Komentarišući ovu odluku, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković postavlja pitanje “Kakve su to sankcije protiv Prištine, kada je od trenutka kada su “uvedene” dobila viznu liberalizaciju, učestvuje na svim međunarodnim skupovima i napreduje ka određenim međunarodnim organizacijama?”

- Advertisement -

Parlamentarna skupština NATO je institucionalno odvojena od Same Alijanse, ali služi kao važna veza između ove vojne organizacije i parlamenta zemalja članica. Transatlantska interparlamentarna organizacija okuplja nacionalne parlamente 32 zemlje članice NATO. Pridruženi članovi, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, mogu učestvovati u većini aktivnosti, izložiti rezolucije i amandmane, ali nemaju pravo glasa o izvještajima i rezolucijama, niti doprinose budžetu.

Hiseni: Nismo bili zaustavljeni

Predsjednik delegacije tzv. Kosova u PS NATO Driton Hiseni je pozdravio pozitivno glasanje i nazvao to “dobrim vijestima za Kosovo” kao rezultat godina saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine NATO.

Osmani: Korak ka članstvu

Predsjednica tzv. Kosova Vljosa Osmani najavila je napore ka potpunom članstvu u NATO-u. Priština je 2022. godine zatražila ubrzano članstvo u NATO, koristeći situaciju u Ukrajini.

Od januara je zabilježeno 55 napada na Srbe na KiM, što dokazuje potrebu za jačanjem međunarodne podrške.
Izvor: ( www.novosti.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

MILANOVIĆ NOVOPOSTAVLJENI NAJBOGATIJI ČOVJEK U SRPSKOJ: Posjeduje mnogo firmi i najveću banku, te poznato je i kako je stekao svoj prvi milion

Mladen Milanović Kaja zadržao je status najbogatijeg čovjeka u Republici Srpskoj! Mnoge njegove kompanije dobro...

Navijači su nekoliko puta prekinuli meč kako bi se slikali sa CR7, sreća je što Ronaldo nije povrijeđen.

Roberto Martines, selektor Portugala, izrazio je zabrinutost zbog nedavnog incidenta na utakmici protiv Turske...

MOŽEŠ DA POPIJEŠ SAMO KAFU, NEĆEŠ NA VENČANJE

Venčanja su trenuci kada svi poneseni dobrom energijom rado popiju koji gutljaj, bilo zbog...