Rama: Cilj nam je da ubrzamo saradnju Albanije i Kosova u svim oblastima

Rama: Cilj nam je da ubrzamo saradnju Albanije i Kosova u svim oblastima

Albanija i Kosovo održaće zajednički sastanak dveju vlada u gradu Skadru krajem marta, izjavio je albanski premijer Edi Rama, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Edi Rama je naglasio da Albanija podržava borbu Kosova da promoviše proces potpunog priznanja i potvrđivanja kao suverene i demokratske države, u svim slučajevima u odnosu na sve države i institucije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Tirani sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, Rama je rekao da su se saglasili da zajednički sastanak dveju vlada održi krajem marta.

„Imali smo sa premijerom Kosova otvoren, važnan i intenzivan razgovor o tome gde smo i u kom pravcu želimo da vodimo naše odnose, idući novom brzinom u pogledu saradnje u svim oblastima i pronalaženja pune posvećenosti i spremnost za potpun i zajednički početak priprema da se vlade sastanu što pre“, rekao je Rama.

Period između dva sastanka, nastavio je premijer Rama, obavezuje nas da sastanak učinimo što produktivnijim u svim oblastima, dok će između dva sastanka biti formiran međudržavni odbor sa ministrima i predstavnicima parlamentarnih odbora, kako bismo ubrzali napredak odluka i sporazuma koji su rezultat sastanaka.

Rama je naglasio potrebu za stvaranjem zajedničkog prostora koji garantuje slobodno kretanje ljudi i robe.

„Za mene, ako prvo ne shvatimo potrebu za potpunim i slobodnim kretanjem ljudi, a zatim slobodnim kretanjem robe, kapitala i usluga, nismo ispunili svoju dužnost prema budućnosti i prema svom narodu. Moramo biti spremni i jasni na svakom koraku da uklonimo granice između dve države i da poseban prostor svake države učini zajedničkim prostorom interakcije, saradnje i razvoja”, rekao je Rama./ibna