Rama: Glupo je verovati da će Grčka da “proguta” albanske teritorijalne vode

Rama: Glupo je verovati da će Grčka da “proguta” albanske teritorijalne vode

„Proširenje grčke granice na Albaniju je besmislica, jer produženje na šest milja koje je najavio grčki premijer nije produženje u teritorijalnim vodama Albanije, već je ostvarivanje prava Međunarodne konvencije o pomorskom zakonu iz 1982. godine, pravo koje je Albanija ostvarila bez traženja dozvole Grčke“, rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu„ Top kanalu “.

Pojasnio je da izjava grčkih vlasti nema nikakve veze sa sporazumom s Albanijom, naglasivši da Grčka neće “progutati” albanske teritorijalne vode, već da susedna država jednostavno koristi pravo proisteklo iz Konvencije, usvojenoj u zalivu Montego 1982. godine.

„Albanija se takođe širi. Pomorska granica između dve zemlje nije poput ograde između parcela. Između parcela postoji međuprostor, a proširenje na ovo područje je pravo koje proizlazi iz ugovora. To nema nikakve veze sa sporazumom, o njemu smo razgovarali u prošlosti i spremni smo da razgovaramo i danas. Niko, ni Grčka ni Albanija, ne kažu da ne mogu iskoristiti to pravo. Kako da kažemo da put između trotoara nije deo našeg prava da ostanemo tamo? “ pita Rama.

„Ranije smo opširno razgovarali sa grčkom stranom. Spremni smo da nastavimo danas, ali ovo nema nikakve veze sa sporazumom. Sporazum čak ne treba da uključuje ovo pitanje i niko, s druge strane, ne može reći da ne možete da ostvarite ovo pravo koje nema nikakve veze s tim. Kao da kažete, ovde smo na jednoj strani ovog prostora, trotoar je na drugoj strani, a u sredini je put. Put u sredini nije deo, na primer, našeg prava da bude tu ili prava druge strane da tamo bude, ali je deo prava onih koji tamo pešače. Isto važi i za more“, rekao je albanski premijer Edi Rama. / ibna