Rama i Varhelyi će predsedavati Samitom zemalja Zapadnog Balkana 10. juna u Tirani

Rama i Varhelyi će predsedavati Samitom zemalja Zapadnog Balkana 10. juna u Tirani

Albanija će biti domaćin sledećeg samita lidera Zapadnog Balkana, koji će se održati 10. juna u Palati brigada u tirani.

Samitom će predsedavati albanski premijer Edi Rama i komesar za proširenje Oliver Varhelyi. Ovogodišnji samit je veoma važan, jer dolazi samo dve nedelje pre očekivane odluke u Briselu da započne pregovore za Albaniju i Severnu Makedoniju.

Tokom razgovora, lideri 6 zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Kosova, Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore razgovaraće o projektima u regionu koji su proizašli iz Berlinskog procesa.

Podsetimo, prošle godine se sastanak šest lidera Zapadnog Balkana održan je online 10. novembra, ali je bio poznat pod nazivom Sofijski samit.

Na samitu u Sofiji, zemlje Zapadnog Balkana, koje još uvek nisu deo Evropske unije, dogovorile su se da ojačaju međusobne odnose. Državni lideri složili su se da stvore zajedničko regionalno tržište i takođe i da usvoje zelenu politiku.

U zajedničkoj izjavi se kaže da je ovaj sporazum postignut „za povećanje ekonomske saradnje u regionu, razvojem Zajedničkog regionalnog tržišta, zasnovanog na standardima i pravilima Evropske unije, za povećanje atraktivnosti i konkurentnosti regiona i dovođenje regiona bliže tržištu Evropske unije“. / ibna