Rama: Ja sam graditelj mostova a ne pregovarač u grčko-turskom dijalogu

Rama: Ja sam graditelj mostova a ne pregovarač u grčko-turskom dijalogu

Albanski premijer Edi Rama komentarisao je ono što se govori o njegovoj ulozi u grčko-turskim odnosima.

Albanski premijer primetio je da ne može reći da li posreduje između Grčke i Turske, jer nije etično to komentarisati. „Nemam zvanični mandat da tako nešto uradim da bih zaslužio takav status, pregovarača ili neku drugu ulogu. Imam samo privilegiju da budem između dva prijatelja i u ovom kontekstu da kažem svoju reč u diskusiji sa njima, o veoma dugotrajnom i vrućem problemu koje imaju jedan sa drugim“.

Upitan o članku „Bild“ u kojem se kaže da je kancelarka Merkel ohrabrila premijera Ramu da uđe u proces približavanja Turske i Grčke, premijer je rekao: „Pitajte Bild, jer Bild i ja imamo sukob interesa. Pitajte Bild ”.

Rama je primetio da članak “Bilda” takođe piše da je “Rama graditelj mostova”.

„Ne želim da komentarišem ovo pitanje jer nije etično. Mogu vam reći da nakon pet godina odbijanja ideje za nastavak pregovora, biće preliminarnih razgovora koji su se odvijali tokom 60 rundi. 61. runda nije trebalo da se održi u Istanbulu, ali ovaj proces je otključan; a grčka strana će otići u Istanbul kada sastanak bude zakazan na preliminarne razgovore. Odnosno, trebalo je zaista 5 godina“, rekao je Rama. / Ibna