Rama na samitu u Berlinu: Nacionalizmi EU nam otežavaju proces integracije

Rama na samitu u Berlinu: Nacionalizmi EU nam otežavaju proces integracije

Premijer Albanije Edi Rama u svom govoru na samitu u Berlinu, nije štedeo kritike prema EU, te je prilično oštro istakao da, iako sama EU govori o gašenju nacionalizama na Balkanu, u stvari pokazuje svoje nacionalizme koji koče integraciju proces za Albaniju i zemlje zapadnog Balkana.

„Pre svega, želeo bih da vam se iskreno zahvalim na pokretanju i podršci tokom čitavog ovog vremena ovog procesa i na vašoj snažnoj i nepokolebljivoj posvećenosti našem regionu. Znam da vam se ne sviđaju pohvale, ali u stvari mislim da je proces koji ste započeli bio zaista važan da se održi ono što, usput rečeno, EU gasi, plamen nade za budućnost. Kad sam to rekao, mislim da je veoma važno da u procesu imamo više autorstva, koliko je važno kombinovati postupak sa povećanim naporima Komisije, na osnovu novog ekonomskog i investicionog plana.

Tužno je i svi znaju da se u međuvremenu proces evropske integracije čitavog regiona u EU, koji je nekada bio viđen i pokazan kao pravi način za eliminaciju balkanskih nacionalizama, sada pretvorio u proces potisnut nacionalizmima EU. Tu i tamo nacionalizmi u EU uveliko komplikuju naše evropsko putovanje i igraju suprotnu ulogu. Međutim, kao što je legendarni Donald Tramp govorio, „To je tako“, i moramo ići napred sa onim što imamo“, rekao je Rama.

Premijer Rama rekao je da treba postići odgovarajući napredak u integraciji u EU i da se izbegava povratak balkanskih zemalja koji se tretiraju kao karikatura EU ili žrtva veta njenih država članica. / Ibna