Rama: Ne postoji pomorski sporazum sa Grčkom

Rama: Ne postoji pomorski sporazum sa Grčkom

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas iz Valone da „ne postoji sporazum sa Grčkom i ne može ga biti bez odobrenja predsednika“.

Upitan o predsednikovim izjavama po ovom pitanju, Rama je rekao da je uveren “da predsednik vrlo dobro zna o čemu se radi, jer da postoji dogovor, predsednik bi to sigurno znao“.

„Ne može biti sporazuma bez odobrenja predsednika. Ponoviću još jednom za one koji žele da čuju i za one koji postanu žrtve ljudi koji se bave politikom „da iskopaju stvari“, da nema dogovora “, rekao je Rama.

Premijer je naglasio da su „pregovori sa Grčkom prekinuti promenom režima u Grčkoj“.

„Pregovori su prekinuti bez ikakvih zaključaka, a sa novom grčkom Vladom, koja nije toliko nova nakon sveg ovog vremena, nismo nastavili pregovore. To znači da se trenutno apsolutno ne slažemo. Zbunjenost izjavom grčkog premijera u grčkom parlamentu nema nikakve veze sa Albanijom, ali ima veze sa pojmom prava na produženje na 12 milja, tamo gde to tlo dozvoljava. U regionu između nas i Grčke to nije moguće“, rekao je Rama.

Dalje je dodao: „To je zaista smešna priča i istovremeno sramotna za one koji je hrane“.

„Ne postoji način da se postigne sporazum kada nema dokumenata, nema potpisa, pečata, procedura. Dogovor ide od pregovaračkog tima do Vlade, od Vlade do predsednika, predsednik je rekao da će ga odneti Ustavnom sudu, a zatim glasati u parlamentu. Nije moguće. Svako ko u to poveruje je kompletna budala”, rekao je Rama. / ibna