Rama: Pitanje pomorskog razgraničenja može se rešiti uz pomoć treće strane ili Međunarodnog suda pravde

Rama: Pitanje pomorskog razgraničenja može se rešiti uz pomoć treće strane ili Međunarodnog suda pravde

Govoreći o Sporazumu o pomorskom razgraničenju iz 2009. godine, tokom učešća u Atini na konferenciji Economist: „Zapadni Balkan posle 2020. godine“, albanski premijer Edi Rama je rekao da je „ovo sporazum koji je Ustavni sud Albanije odbio“.

„Uveren sam da smo na dobrom putu. Imali smo intenzivan dijalog sa prethodnom vladom o paketu pitanja koja treba pokrenuti i rešiti, jer se ona iznenada pretvaraju u vruća pitanja u vatri unutrašnje politike, dok su to samo pitanja koja nemaju značaj u stepenu da su se kroz njih gledali albansko-grčki odnosi, koji su zemlje sa divnim odnosima među ljudima”, rekao je Rama.

„Naš izazov je učiniti politiku između dve zemlje tako dobrom i odličnom kao i odnosi među narodima. Ono što razumem od svojih prijatelja Grka i ono što vidim kod svojih sugrađana Albanaca jeste da među ljudima nema negativnog osećanja ili nezadovoljstva. Upravo suprotno. I sami sebi dugujemo da ljude dovedemo na ovaj nivo. Apsolutno sam uveren da sa novom vladom idemo u dobrom pravcu”, rekao je.

„Imamo sve što nam je potrebno da rešimo ne samo ovu, već i sve druge stvari. Neka ih mračne sile u našim društvima više ne koriste kao razlog za pokretanje tenzija ili povratak u duhove prošlosti. Imam vrlo jednostavnu ideju koju sam izneo u prošlosti i nadam se da kada postignemo sporazum o pomorskim oblastima, možemo da rešimo probleme uz pomoć drugih. Što znači preko treće strane koja nam pomaže na prijateljski način ili još bolje na međunarodnim sudovima. Ovo može biti pošteno, objektivno i ne može koristiti patriotama tu i tamo“, rekao je.

„Zamislite da grčki premijer govori pred grčkim parlamentom za savršeno legalno pravo Grčke, zasnovano na Međunarodnoj konvenciji o pomorskom pravu, da proširi svoje pomorske granice za 12 milja. Samo, ovo je pitanje na društvenim mrežama u Albaniji. Slično u političkim krugovima. Da li mislite da bi grčki premijer trebalo da odgovara ljudima koji ne znaju o čemu govore? Ovo uvek izaziva nezadovoljstvo i neslaganje na osnovu pitanja koja se mogu rešiti “, nastavio je Rama.

Bivša grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakoyannis je rekla: „Ja sam bila ta koja je potpisala pomorski sporazum sa Albanijom i naravno bila sam veoma uznemirena kada sam čula za odluku Ustavnog suda. To nije opravdanje za činjenicu da 10-12 godina kasnije još uvek nemamo sporazum. Moramo da verujemo da moramo više da se trudimo. Da se ​​nađe sporazum sa Albanijom. Ovo je važno za obe naše zemlje. Svakako intervencija trećih zemalja u takvim stvarima ne pomaže. Znamo da se Turska protivi ovom sporazumu.” Rama joj je odgovorio da je„ albanski Ustavni sud presudio o ovom sporazumu 2009. godine. Tada se nisam sastao, nisam razgovarao i nisam čuo predsednika Erdogana, tadašnjeg turskog premijera, nismo imali referencu, jer smo bili stranka glavne opozicije i odlučili smo da sporazum dostavimo Sudu iz vrlo jednostavnog razloga. Bilo je velike rasprave u društvu koju su započeli neki članovi civilnog društva i nisam želeo da ova rasprava postane politička i pretvori se u normalnu borbu između opozicije i vlade na našem području, za izdajnike i rodoljube i sve te gluposti. I rekao sam da se to iznese na sud. Sud ima sva sredstva da to proveri. Stav koji sam takođe čuo u Albaniji, čuo sam ga prošle nedelje od najviših vlasti u prošlosti i danas, da je reč o sporazumu koji je blokiran turskom intervencijom. Ovo je potpuno netačno. Mogu da kažem, i to je samo moja reč, nemam podataka, ali se nikada nisam čuo s njim, ni na jednom sastanku sa predsednikom Erdoganom, nije rečeno da je sporazum između Albanije i Grčke interes Turske”.

„Moramo to da razjasnimo, da ostavimo takve ideje koje utiču na naš odnos prema drugima. Da li želimo da to rešimo? Da. Da li sve strane shvataju da je to rešivo? Da. I veoma sam zahvalan premijeru Mitsotakisu i ministru Dendiasu, jer su imali vrlo konstruktivan stav i pokazali volju da se to reši, a da nisu morali da se vrate kao da se ništa nije dogodilo, već ceneći trenutnu situaciju koju smo imali sa prošlom vladom i sa jasnim razumevanjem da niko nije zainteresovan da ovo pitanje smatra preprekom oslobađanju punog potencijala ovog odnosa“, naglasio je Rama. / ibna