Rama ponovo kritikovao Kosovo jer ne učestvuje u Mini Šengenu

Rama ponovo kritikovao Kosovo jer ne učestvuje u Mini Šengenu

Albanski premijer Edi Rama još jednom je branio ideju balkanskog mini-Šengena, rekavši da bi takav predlog značio ukidanje granice između Kosova i Albanije.

Prema njegovim rečima, prva ideja za balkanski Šengen potekla je od bivšeg premijera Albanije Fatosa Nanoa, teje dodao da ju je on samo vratio kao ideju. Ponovo je kritikovao Kosovo zbog odbijanja da učestvuje u regionalnim diskusijama na Balkanu po tom pitanju.

„Vratio sam ga jer su uslovi bili dobri. Nisu to prihvatili. Regija Šengena znači ukidanje granice između Albanije i Kosova, ali dok to shvate na Kosovu, godine će proći, a Kosovo i Albanci će izgubiti vreme“, rekao je Rama za EuroNews Albanija.

Rama je rekao da bi za Kosovo dijalog sa Srbijom trebao biti prioritet i na ekonomskom i na socijalnom planu.

„Za mene je budućnost Kosova bez hrabrosti i odlučnosti da se dijalog okonča – mračna, ne samo u pogledu nezavisnosti, već i u pogledu mogućnosti koje se mogu izneti da se Kosovo odvede na drugi ekonomski i socijalni nivo“, dodao je on.

Rama je ponovo odbio da razgovara o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Rekao je da će to učiniti nakon izbora u Albaniji 25. aprila. / Ibna