Rama: Ukrajinska kriza predstavlja najviši prioritet albanskog predsedavanja OEBS-om

Rama: Ukrajinska kriza predstavlja najviši prioritet albanskog predsedavanja OEBS-om

Doprinos mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini predstavlja glavni prioritet albanskog predsedavanja OEBS-om 2020. godine, rekao je predsedavajući OEBS-a, albanski premijer i ministar spoljnih poslova Edi Rama.

“Doprinos mirnom rešavanju predstavlja glavni prioritet za albansko predsedavanje OEBS-om 2020. Zato sam želeo da započnem svoju zvaničnu posetu Ukrajini u prvih mesec dana na ovom položaju”, rekao je Rama nakon završetka dvodnevne posete Ukrajini.

Vjeruje da je „kriza u Ukrajini i oko nje“ najuporniji izazov za sigurnost i stabilnost u Evropi danas.

Tokom boravka u Kijevu, Rama se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, premijerom Oleksijem Hončarukom, ministrom spoljnih poslova Vadimom Prstejkom i predsednikom parlamenta Dmitrom Razumkovom. Rama je takođe pozdravio odlučnu akciju ukrajinskog rukovodstva za mirno rešavanje sukoba. Obećao je da će nastojati da obezbedi poštovanje principa i obaveza OEBS-a i da sve strane u potpunosti primene sporazume iz Minska.

„Naš cilj je pre svega obezbediti potpuni i održivi prekid vatre. U 2020. godini pokušaćemo da poboljšamo bezbednosnu situaciju i svakodnevni život ljudi koji žive u područjima koja su bila ugrožena sukobom“, dodao je Rama.

Nakon sastanaka u Kijevu, predsedavajući OEBS-a je posetio Istočnu Ukrajinu 21. januara kako bi stekao iskustvo iz prve ruke o bezbednosnoj i humanitarnoj situaciji u oblastima pogođenim konfliktima i pratio praktični uticaj Specijalne posmatračke misije OEBS-a (SMM) na terenu. Posetivši popravljeni i ponovo otvoren most na Stanicici Luhanskoj, Rama ga je opisao kao “odličan prikaz onoga što politička dobra volja može postići i kako poboljšana bezbednost i lakoća ljudskih teškoća idu ruku pod ruku”.

Rama je izrazio snažnu podršku naporima Normandijskog formata i Trostrane kontakt grupe (TCG).

„Ponavljanje dijaloga i rezultati samita u Normandiji predstavljaju korake u pravom smeru; međutim, još mnogo toga ostaje da se uradi, jer je to dug put do postizanja trajnog mira.

Moja specijalna predstavnica za Ukrajinu i za TCG, ambasadorka Heidi Grau, proučit će najbolji način za napredovanje procesa“, zaključio je Rama. / ibna