RAma za Der Spiegel: Nedostajće nam Merkel, imala je viziju za Balkan

RAma za Der Spiegel: Nedostajće nam Merkel, imala je viziju za Balkan

Mi smo kao Avganistanci, ali Avganistanci Evrope, rekao je albanski premijer Edi Rama Jan Puhlu u intervjuu za nemački list Der Spiegel, u kojem govori o smeštaju stotina izbeglica iz Avganistana, razočaranju u Evropsku uniju i činjenici da će se odsustvo Angele Merkel osećati jer je imala viziju za Balkan.

Odgovarajući pitanje o prijemu avganistanskih izbeglica u Albaniji, Rama je rekao da „sada ima oko 1.000 Avganistanaca i da ih Amerikanci i dalje dovoze. Možemo uzeti do 4.000. Ti ljudi su bili protiv talibana i služili su NATO trupama, na primer kao prevodioci. Ne smemo ih izneveriti. Oni će ostati dok ne dobiju vizu za SAD. Postupci će trajati dugo”.

Upitan zašto je Albanija pristala da primi avganistanske izbeglice, primetio je da „ne možemo odbiti! Kodeks časti Albanaca datira iz srednjeg veka. Gostoprimstvo igra centralnu ulogu i to je tačno i danas. „Vaš dom pripada Bogu i prijatelju“, kaže ovaj kodeks časti. Ovo nije samo za prijatelja kojeg pozovete, za sve one koji vam kucaju na vrata. Tradicionalno za nas je nemoguće nikoga odbiti. Zato je Albanija bila jedina država posle Drugog svetskog rata koja je imala više Jevreja nego kada je počeo.

Na pitanje da li građani podržavaju ovu odluku Vlade da ugosti Avganistance, odgovorio je da su „podeljeni oko svega u Albaniji i ponekad se ne slažemo koliko je sati. Ali naše stranke se ne razlikuju po ovom pitanju. Imali smo pola miliona izbeglica registrovanih tokom rata na Kosovu. Poslednjih godina više od 3.000 Iranaca, pripadnika opozicije koji su brutalno progonjeni, došlo je kod nas. Mi smo kao Avganistanci, ali Avganistanci Evrope. Naša država je bila potpuno izolovana pod režimom Envera Hodže, čak nije bila deo Varšavskog pakta. Na prekretnici su se sve institucije srušile i zemlja je bila u stanju poput građanskog rata. U to vreme mnogi brodovi bili su ispunjeni ljudima i otplovili su u Italiju. Doživeli smo izbeglištvo.”

Komentarišući reakcije zemalja EU na imigracionu politiku i pitanje hoće li ona podstaći desničarske populističke partije, Rama je napomenuo da je „naša otvorenost veliko nasleđe i da bi mnogi trebali iz nje učiti. Takođe smo zemlja članica NATO -a, samo što vojni doprinos Albanije nije veliki. Ali mnogi veruju da možemo pomoći na druge načine. NATO je zajednica vrednosti. Ovim ljudima jednostavno ne možemo okrenuti leđa. Šokantno je kako krajnja desnica sada diktira debatu o migrantima u mnogim zemljama, posebno u bogatim”.

Upitan zašto do 2018. godine Albanija nije pristala na izgradnju prihvatnih centara za izbeglice, rekao je, „nismo želeli da postanemo mesto gde će EU okupljati neželjene izbeglice. U suprotnom bismo morali da se stavimo u službu antimigracione politike zaista bogatih zemalja. To nismo želeli.”

Na pitanje da li je razočaran napretkom ka članstvu u EU, Rama je rekao da „nismo bili razočarani, ali smo postali realniji. Idealizovali smo EU, i dalje smo jedna od najevropskijih zemalja na kontinentu. Ali danas bolje znamo kako funkcioniše EU. Učimo od Evrope kako izgraditi transparentnu i demokratsku državu. Evropa ima znanje i ona nam ga daje. Ovo je takođe vrednost sama po sebi. Članstvo će biti onda kada se dogodi. Sasvim mi je jasno: poslednji smo napustili ideju komunizma i poslednji ćemo napustiti ideju Evrope. Može se preispitivati Vatikan, ali ne i Bog. Ideja ujedinjene Evrope je Bog.”

Upitan kakve odnose želi sa SAD -om, odgovorio je da su im „tokom komunističkog perioda govorili da su SAD oličenje zla. Ali postali smo ljubitelji Amerike. Današnji Albanci su više Amerikanci od samih Teksašana. Na sreću, ne moramo da biramo između SAD i EU. Želimo dobar odnos sa oboje“, rekao je Rama.

Odgovarajući na pitanje da li će mu nedostajati Angela Merkel, Edi Rama je rekao da je „Emmanuel Macron često iskreniji od mnogih drugih političara koji se kriju iza lepih obećanja. Merkel je tada spasila čast kontinenta. Evropa bi izgubila sjaj svog morala da je zatvorila granice. Nedostajaće nam Merkel jer je imala viziju Balkana”, zaključio je albanski premijer u ovom intervjuu. / ibna