Rama: Zahvalan sam grčkom premijeru, ministru spoljnih poslova i grčkom narodu

Rama: Zahvalan sam grčkom premijeru, ministru spoljnih poslova i grčkom narodu

Grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias, posetio je u utorak uveče područja pogođena razornim zemljotresom u Albaniji, poslavši poruku podrške albanskom narodu.

Nikos Dendias, praćen albanskim premijerom Edijem Ramom u Draču, izjavio je da “stojim ovde po naredbi premijera Kiriakosa Mitsotakisa, zajedno sa dve jedinice EKAM-a spremne da pomognu koliko god možemo prijateljskom albanskom narodu”, dodajući „ i sami smo prošli kroz ovo; znamo kako je to; učinićemo ono što možemo da pomognemo. Stojimo uz albanski narod, vladu zemlje, na bilo koji način”.

Nakon što se zahvalio albanskom premijeru na njegovom prisustvu, posetio je gradski stadion koji je pretvoren u bolnicu za zbrinjavanje povređenih.

Sa svoje strane, albanski premijer Edi Rama je rekao: „Osećamo se dobro jer nismo sami. Veoma sam zahvalan svim svojim prijateljima i iskreno sam zahvalan grčkom premijeru i ministru spoljnih poslova. Odmah su me zvali i samo ih je interesovalo šta mogu da urade i gde da pomognu. Ovo je neverovatno i hvala im puno, kao i grčkom narodu “.

Nakon toga, Nikos Dendias otputovao je u Tiranu, gde se sastao sa albanskim predsednikom Ilirom Metom.

Grčki ministar spoljnih poslova zahvalio je albanskom predsedniku što ga je primio pod tako teškim uslovima, a obavestio je Metu da je u poseti Albaniju po nalogu grčkog premijera, kako bi albanskom narodu i njemu lično izrazio saučešće i da će Grčka na svaki način pomoći u ovim teškim danima.

„Na žalost, odnos Grčke sa zemljotresima se vraća. Dve jedinice EMAK-a su već ovde, pružaju pomoć. Spremni smo da pomognemo na bilo koji način koji vam je potreban, uz bilo kakvu podršku Evropske unije i šire,” izjavio je Nikos Dendias.

Na kraju, obećao je albanskom predsedniku da će se vratiti u Tirani pod boljim okolnostima. / ibna