Rani opšti izbori u Severnoj Makedoniji smatraju se jednom od opcija

Rani opšti izbori u Severnoj Makedoniji smatraju se jednom od opcija

Opozicija je pozvala na vanredne parlamentarne izbore koji će bi se održali nekoliko meseci nakon održavanja predsedničkih izbora. Takav zahtev je izrazila predsednički kandidat VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova. “Pobeda na predsedničkim izborima će ustupiti mesto prevremenim parlamentarnim izborima. Nova vlada će pokrenuti reforme i zahtevati da se novo ime zemlje ne spominje“, kazala je Siljanovska.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da ako kandidat vladajuće koalicije, Stevo Pendarovski bude poražen od strane kandidata opozicije Gordane Siljanovske-Davkove, onda će objaviti prevremene izbore.

Zaev je to rekao u vreme kada njegova stranka vodi u anketama o predsedničkim izborima. Analitičari tumače izjave premijera kao način pritiska na birače, koji znaju da se zemlja suočava s dva velika izazova koji se odnose na integraciju u EU i NATO.

Demokratska unija za integraciju (DUI) naglasila je da prevremeni izbori neće doneti nikakvu korist za zemlju jer mogu predstavljati prepreku procesu reformi. Politički analitičari kažu da će nedostatak potrebnih glasova u parlamentu za usvajanje zakonskih amandmana u vezi sa Specijalnim tužilaštvom blokirati reformu pravosuđa i to se smatra dobrim razlogom za zemlju da ode na prevremene izbore. / ibna /