Rao: Pakistanski migranti nemaju nameru da se vrate

Rao: Pakistanski migranti nemaju nameru da se vrate

Ambasador Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammad Khalid Rao rekao je u intervjuu za BiH medije da Pakistan i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre bilateralne odnose u čijem je fokusu saradnja na međunarodnim forumima, privredna saradnja, kao i povećanje obima saradnje u različitim područjima kao što su odbrana, obrazovanje, turizam i kultura. On je dodao da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

Ambasador je naglasio da Pakistan želi ojačati odnose s Bosnom i Hercegovinom u svim sektorima, jer je BiH važna zemlja na Balkanu, a s tim u vezi organizovane su posete delegacija na visokom nivou.

U intervjuu se pakistanski ambasador osvrnuo i na sve veći priliv migranata u BiH, među kojima su i oni iz Pakistana, kazavši da se radi o ekonomskim migrantima koji su došli u BiH nakon što su platili hiljade dolara krijumčarima i putovali od jedne do tri godine. Te osobe se, napominje, ne žele vratiti u Pakistan.

Kako je potvrdio, Ambasada često pokušava stupiti u kontakt s migrantima smeštenim u prihvatnim centrima i pružiti im pomoć za njihov dobrovoljni povratak u Pakistan. U bližoj prošlosti 51 državljanin Pakistana vraćen je u tu zemlju uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije.

Osim toga, Ambasada pruža podršku u procesu prebacivanja preminulih pakistanskih državljana i do sada je osam tela prevezeno u Pakistan.

Ambasada je uputila poziv nadležnim ministarstvima u Pakistanu da se angažuju na razbijanju mreže krijumčara i pojačaju nadzor na pakistansko-iranskoj granici kako bi se zaustavilo krijumčarenje ljudi.

“Razumemo ozbiljnost situacije i nadamo se da će međunarodna zajednica nastaviti pomagati u pružanju humanitarne pomoći migrantima te pronaći odgovarajuće rešenje za to pitanje,” naglasio je ambasador Muhammad Khalid Rao.