Rasprava o samoregulacionom telu za medije u Crnoj Gori

Rasprava o samoregulacionom telu za medije u Crnoj Gori

Formiranje jedinstvenog samoregulaciionog tela u Crnoj Gori apsolutno je moguće, izjavio je generalni sekretar Saveta za samoregulaciju medija (MSS) Ranko Vujović, dodavši da je drugo pitanje da li je pravi trenutak za to.

Prema Vujovićevim rečima, kako bi se etički kodeks novinara ravnomerno primenjivao  i na kohezion način interpretirale određene granične situacije u medijima, postojanje jedinstvenog samoregulatornog tijela u Crnoj Gori je od najveće važnosti.

“Bez jedinstvenog tela nije moguće u potpunosti razviti profesionalne standarde u medijima, niti razvijati etiku u medijima”, rekao je Vujović agenciji Mina.

Objasnio je da jedno telo znači da su svi mediji u zemlji spremni da budu podvrgnuti oceni profesije.

Vujović smatra da nekoliko različitih modela samoregulacije ne bi poboljšalo profesionalizam u medijima.

Ponovio je da je model jedinstvenog samoregulacijskog tela dominantan u Europi, te da je samoregulacija putem medijskih ombudsmana retka i susreće se samo s nekoliko dnevnih novina u Velikoj Britaniji, koji su ozbiljne medijske kuće s dugom tradicijom objektivnog izveštavanja.

Vujović je upozorio da propaganda u novinarstvu može samo dovesti do neke vrste kratkoročne koristi za pojedinca ili grupu, ali bi dugoročno imali samo štetu od takvog novinarstva. Na pitanje o inicijativi za formiranje udruženja za medijsku samoregulaciju, koja bi obuhvatila sve samoregulatorne organe koji deluju u Crnoj Gori, Vujović je rekao da je to rezultat pregovora između predstavnika MSS i predstavnika novina Vijesti i Dan.

Tokom pregovora postigli su model prema kojem će ombudsmeni i MSS nastaviti pojedinačno funkcionirati i rešavati žalbe, kao što je to trenutno slučaj, a novost je da bi trebalo formirati drugostepenu komisiju u slučaju pritužbe na odluke MSS ili ombudsmana.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, Nikola Marković, s druge strane, rekao je da je nerealno očekivati ​​da se u Crnoj Gori može formirati jedinstveno samoregulatorno telo.

On smatra da, ako neko želi da piše časno, odgovorno i profesionalno, ne treba mu samoregulatorno telo.

“Dobro je da postoji samoregulacija i verujem da bi trebao postojati neki oblik samoregulacije. Mi u Crnoj Gori imamo različite prakse, imamo samoregulatorno telo sa delom medija kao članove, a imamo i medijske kuće sa vlastitim samoregulatornim tijelima, obično u obliku ombudsmana, kao u slučaju Dana, Vijesti i Monitora ”, rekao je Marković.

U ovom trenutku, napomenuo je, nerealno bi bilo očekivati ​​uspostavljanje samo jednog samoregulatornog tijela, dodajući da u dnevnom listu Dan ne dele ni moralne ni profesionalne standarde s nekim medijima koji deluju u Crnoj Gori.

„Ne mogu zamisliti da bi medij kojim ja upravljam mogao sediti u istom samoregulacijskom tijelu sa izdanjima kao što su Informer i Pink, jer oni ne poštuju osnovna pravila struke i njihov cilj nije izveštavanje u javnom interesu“, istakao je Marković.

On je dodao da su spremni da razgovaraju o saradnji i stvaranju klime za ozbiljne medije da diskutuju i bave se pitanjima samoregulacije, izražavajući nadu da se uspostavljanje takvog tela ne bi koristilo protiv medija koji su kritični prema Vlada.

Etički kodeks novinara potpisan je 2002. godine, a Marković je napomenuo da su se u međuvremenu pojavili novi medijski oblici i prakse u medijskoj zajednici, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i širom sveta, te je stoga postojala potreba za njegovim inoviranjem.