Rast,… jaz i banke

Rast,… jaz i banke

Predizborno obećanje premijera Kyriakosa Mitsotakiss za… rast do 4% koji dolazi za grčku ekonomiju se odgađa. Očekuje se da će se stope rasta ove godine stati na 1,9%. Što se tiče sledeće godine, želja vlade bi bila da “poveća” svoje projekcije na 3%, što je premijer postavio kao prioritet nakon izbora. Ipak, čak ni šef Banke Grčke Yiannis Stournaras nije nastavio da daje tako optimistične procene – postavio je lestvicu nešto iznad 2% za 2020. godinu, što je MMF učinio pre nekoliko dana.

Pored toga, važno pitanje za raspravu s institucijama je upotreba “bezbednosnog jastuka” u iznosu od 37 milijardi eura, s tim da vlada želi podstaći banke da pokušaju smanjiti “crvene kredite” u svom portfoliju.

Banke rade na smanjenju obima nekvalitetnih kredita, koji iznosi 80 milijardi evra, kako bi ponovo otvorile kreditne linije i povećale profitabilnost, a država će morati da se uključi sa garancijama od 9 milijardi evra.

Prema riječima zamenika ministra finansija G. Zavvosa, Grčka je pre nekoliko dana formalno podnela zahtev DC Comp-u, a njegovo odobrenje očekuje se u narednih nekoliko dana, tako da se do 20. oktobra mogu pripremiti i podneti parlamentu nacrti zakona koji uključuju zakonsku regulativu o državnoj garanciji.

Između ostalog, institucije su do sada pronašle fiskalni jaz za 2020. godinu. To se događa uprkos činjenici da, prema informacijama, institucije procenjuju da bi u 2020. godini mogao postojati jaz u budžetu do 1,8 milijardi eura (što je najgora mogućnost). Zato se postavlja pitanje da li će smanjivanje poreza koje je Mitsotakis najavio tokom TIF-a biti sprovedeno ili će ih pratiti – ovoga puta – negativne protivmere.

Pored ovih, biće nastavljene i rasprave u kojima se grčka vlada i institucije ne slažu, želeći da krajem novembra osiguraju pozitivan izveštaj komisije o četvrtoj post-monetarnoj proceni grčke ekonomije.

Grčka strana navodno je iznela niz inicijativa koje su već sprovedene ili nameravaju da to učine odmah, želeći da preuzmu potpunu odgovornost za sve reforme koje mogu biti pokrenute.

Što se tiče fiskalnih podataka i projekcije stope rasta grčke ekonomije, fokus je sada na podnošenju preliminarnog predloga budžeta parlamentu, 7. oktobra, i 15. oktobra u Komisiji. / ibna