Ratifikacija pristupanja Sjeverne Makedonije NATO-u postavlja predizbornu scenu u Grčkoj

Ratifikacija pristupanja Sjeverne Makedonije NATO-u postavlja predizbornu scenu u Grčkoj

Piše: Spiros Rapanakis 

Nakon današnjeg potpisivanja protokola od strane članica NATO-a, Atina će biti pozvana da u petak glasa za ovaj dokument, zatvarajući tako glavni prioritet, ali i bolan proces grčke vlade. Imajući u vidu negativan stav Nove demokratije i teške optužbe koje jemova partija pokrenula protiv vlade i predsednika Doma za institucionalnu diverziju, povodom podrške šest nezavisnih poslanika vladi, očekuje se da će tenzije ponovo porasti.

Atina pozitivno ocenjuje sastanak Tsipras-Erdogan, kritika ND-e

Prema informacijama, Alekis Tsipras će se u svojoj intervenciji u petak pozvati i na rezultate svojih razgovora u Ankari sa Recepom Tayyipom Erdoganom. Vredi napomenuti da Atina pozitivno ocenjuje ovu posetu, naglašavajući pozitivnu agendu i dogovor dveju strana za otvaranje kanala za komunikaciju, u cilju smanjenja napetosti u Egeju.

Nova demokratija, sa svoje strane, govori o “lošoj pripremi” posete Tsiprasa Ankari, ističući brojna kršenja vazdušnog prostora Grčke u utorak i situaciju sa osam turskih oficira koji su podneli zahtev za azil u Grčkoj.

Tsiprasov plan kontra-napada počinje revizijom Ustava

Kao što su izveštavali dobro informisani izvori iz Vlade, uspešno zaključeno poglavlje Prespanskog sporazuma i pristupanje Severne Makedonije NATO-u, pokreće novi period kontra-napada. Da bi zatvorio jaz u istraživanjima javnog mnenja i preokrenuo negativnu klimu, Alekis Tsipras će preduzeti niz inicijativa, u pokušaju da bude ispred igre, otvarajući tako predizborni period. Kao takva, debata o reviziji Ustava počinje sledeće nedelje. Konkretno, 12. i 13. februara u Domu će biti završena prva plenarna diskusija o predlozima za reviziju Ustava. Postoji i gomila zakonodavnih inicijativa koje će ojačati takozvanu socijalnu agendu, kao što je regulacija dugova građana prema državi i “crveni krediti”, zaštita primarnog prebivališta i jačanje države blagostanja.

U isto vreme, SIRIZA će nastaviti sa potezima koji će ojačati reorganizaciju partijske i političke scene, sa ciljem stvaranja široke progresivne koalicije koja će se postaviti kao suprotni pol neoliberalnom i krajnje desnom pravcu – kako ističu u SIRIZI – koji je Mitsotakisova Nova demokratija uzela, istovremeno gušeći politički prostor Centra i KINAL. / IBNA