RAzgovor Mitsotakisa i Macrona o tursko-libijskom Memorandumu o razumevanju

RAzgovor Mitsotakisa i Macrona o tursko-libijskom Memorandumu o razumevanju

Erdogan Macronu: “Ti imaš moždanu smrt”

Nakon što je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis telefonom razgovarao sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom, samo nekoliko minuta kasnije, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan je žestoko napao francuskog predsednika.

Mitsotakis je, kako se izveštava, upoznao francuskog predsednika sa izbegličkom i migrantskom situacijom i sa odlukama grčke vlade.

Istovremeno je objavljeno da je „takođe spomenuo provokativnu aktivnost Turske širom regiona Istočnog Mediterana, posle nedavnog potpisivanja memoranduma o razumevanju Turske sa Libijom“.

Premijer Mitsotakis je pozvao na podršku Francuske i Evrope s obzirom na Samit NATO-a u Londonu i Evropski savet u decembru.

Usred tih dešavanja, turski predsednik je cinično napao predsednika Francuske, samo nekoliko dana pre njihovog očekivanog sastanka u Londonu u prisustvu Angele Merkel i Borisa Johnsona.

Recep Tayyip Erdogan u početku se prisjetio Macronovih izjava o NATO-u. „Šta dalje govori? Kaže da  NATO-u ima moždanu smrt. Macron, obraćam ti se iz Turske. Reći ću vam o NATO-u. Prvo proverite sopstvenu funkciju mozga “.

Turski predsednik u svom govoru na Univerzitetu Marmara takođe se osvrnuo na potpisivanje Memoranduma o razumevanju i pomorskoj saradnji sa Libijom, te istovremeno još jednom napao francuskog predsednika! „Sada smo potpisali sporazum o saradnji sa libijskom vladom. Sada su Turska i Libija partneri na Mediteranu. Šta sada kažete o tome? Nikog nije briga za tebe. Ti si novajlija“.

„Sada smo, zajedno sa Vladom Libije, potpisali dokument. Sada su Turska i Libija partneri na Mediteranu. Ovim sporazumom smo sada postigli tačku saradnje. Šta bi rekao na to? Niko se ne brine za tebe. I dalje si novajlija; nespretan. Na tome treba da radite. Ako ne, posao neće biti završen“, izjavio je Erdogan.

Međutim, čini se da se Turska žurila da potpiše takav sporazum kao strategiju sopstvenih interesa.

U oktobru je Grčka ratifikovala sporazume kojima se istraživačkim jedinicama južno od Krita dodeljuje zajedničko ulaganje a uključuje kompanije ExxonMobil, Total i grčki Energean. Izgleda da su turski diplomati obradili ovu koncesiju i odlučili da preduzmu sledeći korak u turskoj spoljnoj politici, naime uspostavljanje Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) između Turske i Libije.

Ako se sporazum sa Tripolijem nastavi i postigne svoju namenu, Ankara veruje da će steći potreban legitimitet nakon dogovora sa ovom mediteranskom primorskom zemljom.

Ovo će stvoriti zid koji će sprečiti Grčku u ostvarivanju svojih suverenih prava nad pojasom istočnog Mediterana.

“Ovi sporazumi ne mogu imati uticaja na prava mediteranskih zemalja ili na morske granice u mediteranskom regionu”, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kairo je pozvao Međunarodnu zajednicu da se usprotivi ovom „negativnom potezu“ koji se događa u kritičnom trenutku, usred međunarodnih napora da se pronađe sveobuhvatno rešenje libijske krize na način koji štiti koheziju zemlje i obnavlja njene nacionalne institucije.

Egipat, koji je reagovao na potez Ankare, nije se složio s grčkom teorijom o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i čeka dogovor Atina-Ankara o određenim tačkama. / ibna