Razgovor o svim pitanjima tokom sastanka Dendias – Lavrov

Razgovor o svim pitanjima tokom sastanka Dendias – Lavrov

Sastanak grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova održan je u Moskvi u, kako je rečeno, veoma dobroj atmosferi.

Dvojica ministara imali su dovoljno vremena na svom “tet-a-tet” sastanku da razgovaraju o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja, uključujući i uslove za ponovno pokretanje bilateralnih odnosa.

U zajedničkim izjavama nakon proširenih razgovora dveju delegacija, Nikos Dendias istakao je da stav Grčke ne ide samo u smeru poboljšanja, već i u smeru proširenja dijaloga između Rusije i Grčke.

Rusija je deo evropske bezbednosne arhitekture, nastavio je grčki ministar spoljnih poslova, ističući da je Grčka sposobna da bude posebno korisna Rusiji, ako to smatra potrebnim, u cilju rešavanja postojećih sporova i razumevanja mera koje je potrebno preduzeti za potpunu normalizaciju i prevazilaženje neprijatnih pitanja.

Takođe je pozvao ruske investitore da iskoriste mogućnosti za promenu investicionog okvira u Grčkoj, pozdravljajući dalje produbljivanje energetske saradnje dveju zemalja.

Sa svoje strane, ruski ministar spoljnih poslova izrazio je zabrinutost zbog situacije u istočnom Mediteranu, posebno zbog akcija SAD-a i NATO-a, pojačavanjem njihovog vojnog prisustva u regionu.

Što se tiče razvoja na energetskim poljima u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, pozvao je sve zemlje regiona, kao što su Turska, Kipar, Grčka, Izrael i Egipat, da reše pitanja koja su postavljena tokom pregovora, a u skladu sa Konvencijom o pomorskom pravu.

Sergej Lavrov se osvrnuo i na dva pitanja koja opterećuju odnose dve zemlje. Jedno je izručenje Aleksandra Vinnika, zvanog g. Bitcoin, koji je zadržana u Grčkoj i čeka na zahtev Rusije, Francuske i SAD. Lavrov je ocenio da ga je Rusija prva tražila. Dodao je da na osnovu izmena grčkog krivičnog zakona, optužbe protiv Vinnika više nisu prekršaj i izrazio nadu da će biti postignut pravičan ishod.

Sa svoje strane, grčki ministar spoljnih poslova rekao je, između ostalog, da stvar zavisi od grčkog pravosuđa.

Po pitanju priznavanja autokefalnosti Ukrajinske crkve, ruski ministar spoljnih poslova nagovestio je „očigledan spoljašnji uticaj“, povezujući Pompeovu posetu Atini sa priznanjem autokefalnosti od strane Grčke crkve.

Iako je Sergej Lavrov rekao da je na sastanku potvrđeno da se države ne smeju mešati u crkvene stvari, primetio je da će doći do smanjenja turističkih dolazaka ruskih hodočasnika u područja Grčke u kojima je ruska crkva prekinula „pričest“ ./ ibna