Razgovori Conte – Mitsotakis fokusirani na napore da se poboljšaju odnosi Grčke i Italije

Razgovori Conte – Mitsotakis fokusirani na napore da se poboljšaju odnosi Grčke i Italije

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se danas u posebno srdačnoj atmosferi sa svojim italijanskim kolegom Giuseppe Conteom u Rimu.

Tokom sastanka, istaknuti su odlični odnosi i vrlo dobra saradnja dve zemlje, kao i mogućnosti za produbljivanje i proširenje ove saradnje na političkom i ekonomskom nivou.

O saradnji u oblastima od obostranog interesa, sa posebnim fokusom na oblasti ekonomije, trgovine i energetike, intenzivno se razgovaralo, dok je takođe naglašen značaj geostrateške pozicije dveju zemalja, što bi se pokazalo korisnim za poslovne konzorcije koji su namenjeni širem Balkanu regionu, jugoistočnoj Evropi i Mediteranu.

Dvojica lidera su razmenili mišljenja o međunarodnim, regionalnim i evropskim pitanjima. Saglasili su se, između ostalog, da migrantsko-izbeglička kriza zahteva koordinaciju i promociju zajedničkih politika i rešenja na nivou EU, dok su dokazi o eksploataciji tog fenomena, zbog ličnih političkih interesa, osuđeni.

Conte se složio da imigracija predstavlja problem koji zahteva evropsko upravljanje, dodajući da su povratak i raspodela rađeni na bazi osnovnih elemenata utvrđenih od strane italijanske vlade.

Napomenuo je da Rim deli probleme povezane sa morskim granicama u južnoj Evropi, dodajući da su inicijative koje imaju evropsku dimenziju imperativ, dok je kategoriju izbeglica i migranata kategorisao u pitanja koja nova Evropska komisija mora da reši u prvoj fazi svog mandata.

Conte je pozvao italijanske kompanije da razmotre mogućnosti saradnje koje su se razvile tokom nedavne posete rukovodstva italijanskog Hipotekarnog i zajmovnog fonda u Atini. On je dodao da su rezultati napora grčke vlade da stabilizuje ekonomski oporavak već očigledni, uz perspektivu otvaranja investicionih tokova.

Dvojica premijera složila su se da perspektiva pristupanja zapadnom Balkanu treba da ostane aktivna, pošto dve zemlje podržavaju njihovu evropsku perspektivu.

Dvojica lidera razgovarali su o predstojećem završetku TAP-a, koji će transportovati gas u Evropu preko Italije, kao i važnim energetskim projektima koji su trenutno u izgradnji, poput EastMed-a.

Sporazum o energetskoj saradnji

Tokom posete premijera Rimu, vlade Grčke i Italije potvrdile su svoju saradnju u energetskom sektoru potpisivanjem Memoranduma o razumevanju od strane zamenika ministra za životnu sredinu i energetiku zaduženog za energetiku i prirodne resurse, Gerassimosa Tomasa i italijanskog ministra ekonomskog razvoja Stefana Patuanellija.

U tekstu sporazuma se ističe da su odnosi dve zemlje u energetskom sektoru već bliski, što se odražava – između ostalog – u prisustvu italijanskog Snama (glavnog partnera konzorcijuma SENFLUGA) kao većinskog akcionara DESFA, visokonaponskog podvodnog povezivanja Grčka-Italija, kao i u saradnji između operatora prenosnog sistema Grčke i Italije (ADMIE i Terna, respektivno) radi uspostavljanja Regionalnog centra za kontrolu energije u regionu jugoistočne Evrope.

U tom kontekstu, Grčka i Italija obavezale su se da će pojačati napore na uspostavljanju snažnog energetskog čvora u mediteranskom regionu. Potpisani sporazum predviđa, između ostalog, poboljšavanje saradnje u sprovođenju politika Nacionalnih energetskih i klimatskih planova, unapređenje postojeće grčko-italijanske podmorske veze za električnu energiju i promovisanje mera za usklađivanje baze energetskih planova dve države.

U isto vreme, sporazum promoviše modernizaciju elektroenergetske infrastrukture (koja vodi razvoju obnovljivih izvora energije i proizvodnju biogoriva iz otpada), podršku izgradnji podzemnog skladišta gasa u Grčkoj, podsticanje primene „pametne“ distributivne mreže električne energije, kao i elektroenergetske infrastrukture. Premijera su pratili zamenik ministra za zaštitu građana zadužen za politiku migracija, George Koumoutsakos, zamenik premijera i portparol vlade, Stelios Petsas, i zamenik ministra za životnu sredinu i energetiku zadužen za energetiku i prirodne izvore. / ibna