Razgovori sa SAD nisu laki, kaže Vučić

Razgovori sa SAD nisu laki, kaže Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer razgovarali su danas u Beogradu o odnosima Beograda i Prištine. ”Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer. Na konferenciji za novinare poručili su da se treba okrenuti budućnosti: ”Ono što će se dogoditi je važnije od onoga što je bilo.”

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je sa Palmerom imao otvoren, konkretan dijalog. “Saglasni smo da samo razgovorima i očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa srpskog i albanskog naroda možemo doći do rešenja”, rekao je Vučić. On je zamolio Palmera da razume potrebu na kojoj insistira Srbija, a to je postizanje kompromisnog rešenja. Palmeru je rekao i da “priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila takse da zatvori dijalog – nisu istinite”.

“Sa nekim ko sprečava dotok robe i usluga – o čemu drugom da razgovarate? Ako ne možete keks da prebacite sa teritorije na teritoriju, o čemu da razgovarate? A treba da razgovaramo o komplikovanijim pitanjima”, naveo je Vučić.

Rekao je da razgovori sa SAD nikada nisu laki, ali da su otvorenost i konkretnost mnogo značajniji od toga kako se ko u razmeni argumenata oseća.

Metju Palmer je rekao da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država dijalogu sa Prištinom i evropskom putu.

“Nastavljamo da podržavamo dijalog ka normalizaciji Beograda i Prištine i smatramo da je važno da ovaj dijalog otvori evropski put za Srbiju i Kosovo. Želimo da se ukinu takse i omogući stranama da se vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer.

SAD su, kaže, posvećene podršci i investiranju u Srbiji. “Srešću se sa predstavnicima američkih firmi koje ovde investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za poslovne ljude i tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi”, istakao je američki zvaničnik.

Govoreći o najavljenom sastanku o Balkanu u Parizu koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade njihovi partneri i saveznici.

Vučić, pak, kaže da nije uopšte siguran da će do tog sastanka doći.

On je rekao i da će uraditi sve kako bi se gradili dobri odnosi sa Vašingtonom. Naveo je da je tražio od Palmera da prenese američkim privrednicima “dobre reči o poslovnom ambijentu u Srbiji”.

“Kako mogu da molim neprijatelja? Što bi nam on pomagao? Treba da razdvojimo u svojim glavama, da poštujemo sebe i svoju prošlost i više od svega budućnost naše dece. Da ne zaboravljamo stvari, ali i da računamo da je ono što će se dogoditi važnije od onoga što je bilo”, zaključio je Vučić.