Različite reakcije na posetu američke kongresne delegacije Crnoj Gori

Različite reakcije na posetu američke kongresne delegacije Crnoj Gori

Delegacija Kongresa SAD-a, na čelu sa senatorom Lindsey Grahamom, posetila je Crnu Goru kako bi se sastala najvišim funkcionerima zemlje te kako bi se upoznali sa trenutnom situacijom u zemlji.

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, na sastanku s delegacijom zahvalio se na poseti i pažnji koju su Sjedinjene Države i Kongres posvetili Crnoj Gori, kao i stalnoj podršci Washingtona, za koju je rekao da je značajno doprineo održavanju mira, učvršćivanju multietničke harmonije, jačanju demokratije i provođenja socijalnih reformi.

„Kada smo obnovili nezavisnost, rekli smo da želimo da Crnu Goru vratimo na trag evropskih i evroatlanskih vrijednosti. Naša vizija je bila jasna i imali smo snage da to ostvarimo“, rekao je Đukanović.

Naglasio je ulogu koju je Kongres odigrao u tim nastojanjima, a posebno doprinos pokojnog senatora Johna Mc Caina.

Predsednik Crne Gore takođe je naglasio važnost dinamičnije integracije Zapadnog Balkana jer bi ona održala entuzijazam EU politikom proširenja.

„Mi zaista verujemo da Zapadni Balkan pripada EU i da bi ta regija mogla postati sastavni deo evropskog sistema vrednosti“, rekao je Đukanović.

Delegacija se sastala i sa crnogorskim premijerom, Duškom Markovićem. Učesnici su se složili da je crnogorsko-američko partnerstvo važno za dalji demokratski i ekonomski razvoj Crne Gore i predstavlja podršku stabilnosti i evropskoj perspektivi regiona. Premijer je izvestio delegaciju o svim aspektima demokratskog i ekonomskog razvoja koje Crna Gora beleži u kontinuitetu, posebno poslednjih godina.

Tokom posete, lider američke Kongresne delegacije Lindsey Graham rekao je da snage koje podrivaju napore Crne Gore na putu demokratije treba biti poražene, a naredni crnogorski parlamentarni izbori 2020. godine biće test da li je Crna Gora – čvrsto uspostavljena demokratija.

“Sile koje žele potkopati napore Crne Gore na njenom putu ka demokratiji i koji podrivaju napore na njenom putu ka NATO-u takođe su snage koje rade protiv nas. I važno je da ih ovde porazimo, ne samo za budućnost Crne Gore, već i za budućnost cele regije”, rekao je Lindsey.

Za opozicione partije ova izjava je dokaz da je Crna Gora lutka u rukama SAD-a. Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović rekao je da je poseta američkih senatora Crnoj Gori, osim što obiluje skandaloznim izjavama, još jednom pokazala da je u Crnoj Gori vlada marionetska vlada.

“Režim je davno ponizio Crnu Goru, pa je ova poseta iskorištena kako bi demonstrirala nepostojanje dostojanstva i državne odgovornosti predsednika Crne Gore, predsednika Skupštine i Vlade. Američki senatori očito nisu došli da razgovaraju sa državnicima i partnerima, nego da čuju raport i izvrše postrojavanje onih koji sprovode naloge iz određenih kancelarija američke duboke države”, rekao je Vučurović.

Član Upravnog tima Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin najavio je da se mešanje američkih senatora u unutrašnje stvari Crne Gore može smatrati početkom izborne kampanje DPS-a.

“Govore o demokratiji i nezavisnosti, ali oni diktiraju crnogorskim vlastima šta i kako im je dozvoljeno, posebno ono što se odnosi na integracione procese”, rekao je Dobričanin.

Prema Dobričaninu, “ovo još jednom dokazuje da Crna Gora nema svoju politiku, unutrašnju ili spoljnu, da je to servilna politika koja uništava dostojanstvo građana i demokratiju. A to je upravo ona vrsta demokratije na koju senatori pozivaju, bolje reći, “diktiraju” u svojim izjavama.

Dobričanin podseća da su slične izjave drugih diplomata i državnika smatrane pretnjom suverenitetu Crne Gore./ibna