Razlika između Nove demokratije i SIRIZE se povećava

Razlika između Nove demokratije i SIRIZE se povećava

Novo istraživanje javnog mnjenja koje je agencija Marc obavila za novine Proto Thema potvrđuje da vladajuća Nova demokratija uživa bezbrižnu prednost u odnosu na najveću opozicionu stranku SIRIZA, a dobija i visoke ocene za integritet i podršku od dolaska na vlast na opštim izborima u julu 2019. godine.

Stranka desnog centra na čelu sa premijerom Kyriacosom Mitsotakisom napravila je razliku od 18,1 posto prema levoj stranci SIRIZA Alexisa Tsiprasa, nakon što je uspela dobiti široku podršku desnog centra.

Tačnije, Nova demokratija je u anketi dobila 42,9 procenata, a SIRIZA 24,8 procenata, sledi Pokret za promene (KINAL) sa 6 procenata, Komunistička partija sa 5,4 procenta te Grčko rešenje i DiEM25 po 3,1 posto. Neonacistička Zlatna zora je došla na 2 procenta.

U poređenju sa prethodnom anketom ove agencije, Nova demokratija je porasla 1,1 odsto, dok je SIRIZA pala za 0,9 odsto.

Najznačajnije je da je 68,2 odsto anketiranih reklo da ima pozitivno mišljenje o grčkom premijeru, Kyriacosu Mitsotakisu, dok 68 odsto smatra da je vlada do sada dobro obavila posao. Ukupno 81,4 odsto očekuje da će Mitsotakis nastaviti ispunjavati predizborna obećanja, a 16,4 odsto očekuje suprotno.

Četrdeset procenata anketiranih reklo je da daje „podršku“ za vladu ND, pri čemu je 32,5 odsto pokazalo „toleranciju“ i samo 15 procenata „razočaranje“.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da SIRIZA mora postati „kreativnija“ u opoziciji, kao što je reklo 51,8 odsto ispitanika, dok 16,9 odsto očekuje da će stranka biti „agresivnija“. Ukupno 60,5 procenata smatra da bi se stanje u zemlji pogoršalo kada bi Alexis Tsipras još uvek bio premijer, a 22,1 odsto smatra da bi stvari bile bolje.

Upitani da opišu svoj stav prema glavnoj opozicionoj stranci, 35,1 odsto je reklo da su „razočarani“ u SIRIZA, pri čemu je 32,2 odsto ljuto, a samo 14,8 odsto je podržavaju./ibna