Razočaravajući rezultat sastanka – Savet za spoljnu politiku će se sastati

Razočaravajući rezultat sastanka – Savet za spoljnu politiku će se sastati

Izjave grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, pred kamerama ubrzo nakon sastanka s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u okviru samita NATO u Londonu, izazvale su pažnju.

Jednosatnom sastanku prisustvovao je grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias; odbrane, Nikos Panagiotopoulos; direktorica diplomatskog biroa kancelarije premijera, Aleksandra Papadopoulou; savetnik za bezbednost premijera, Aleksandro Diakopulos. Sa turske strane, delegaciju su činili ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu; odbrane, Hulusi Akar; Ekonomije i finansija, Berat Albairak; i predsednik Nacionalne skupštine, Binali Iildirim.

Oskudne informacije koje su obelodanjene sa sastanka prilično su razočaravajuće u pogledu napora za postizanje zajedništva i razumevanja između dva lidera.

Ono što je upadljivo jeste da je Kyriakos Mitsotakis, kroz svoje izjave, otkrio da će ministar spoljnih poslova Nikos Dendias sazvati Vrhovni savet za spoljne poslove, nakon što je za to dobio mandat grčkog premijera, što postavlja pitanja u vezi sa vremenom izvršenja takve odluke.

Potpuna izjava Mitsotakisa:

„Imali smo otvorenu diskusiju sa turskim predsednikom Tayyipom Erdoganom.

Izneo sam na sto sva pitanja koja proizilaze iz poslednjih turskih akcija.

Zabeležena su neslaganja s obje strane. Međutim, obojica smo se složili da nastavimo razgovore o merama Ministarstva odbrane za izgradnju poverenja.

Naredio sam ministru spoljnih poslova da sazove Vrhovni savet za spoljne poslove, kako bi o ovome obavestio političke stranke.

Želim uveriti grčki narod  poteškoće u odnosu sa Turskom postoje i uvek će biti tu. Pretpostavljam da, sve dok obe strane pokazuju volju, te barijere se mogu i konačno prevazići “. / ibna